Slučaj malene Džene: Evo šta se zaista dešavalo u poliklinici Bejtović

b

Na jučerašnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu prikazani su snimci kemera videonadzora iz ordinacije “Bejtović” u kojoj je obavljen operativni zahvat dvoipogodišnje Džene Gadžun do kojeg nikad, pod uvjetima u kojim se odigrao, nije smjelo ni doći. Snimci su još dodatno pokazali da je sve u vezi s operacijom preminule djevojčice čak i gore nego što se činilo.

Za smrt Džene Gadžun sudi se anesteziologu dr. Suadu Rožajcu, te doktoricama oftalmolozima Nini Jovanović i Jasmini Halimić.

Image removed.

Rožajac, Jovanović i Halimić: Optuženi u predmetu. Facebook / Oftamologija BiH / Anadolija

Odranije je poznato da prostorije u kojima se odvijala operacije nisu zadovoljavale potrebne kriterije za operacije u općoj anesteziji, kao i da oprema koja je korištena nije bila zakonski verifikovana.

Ono što se moglo čuti i vidjeti jučer u sudnici baca dodatno svjetlo na to kako je i sama operacija izvedena traljavo i bez minimuma ispoštovanih pravila kada je u pitanju hirurški zahvat bilo kakve vrste piše Faktor.

Ono što prvo upada u oči prilikom gledanja snimka je da u ordinaciju prvo ulazi muškarac, za kojeg se prema dosad iznesenim navodima može zaključiti da se radi o dr. Benjaminu Bejtoviću, koji je u “običnoj” odjeći. On pregleda ordinaciju, a potom stiže medicinska sestra koja je radila skupa sa dr. Suadom Rožajcem, kao i “prosijedi stariji muškarac”, kako je opisala tužiteljica.

Na snimku se dalje vidi da se torbe u kojima se nalazi anesteziološka oprema spuštaju na pod, a ni anesteziolog niti asistentica ne nose rukavice. “Prosijedi stariji muškarac” prije ulaska majke s djetetom sjedi na operacionom stolu i oslanja se na njega rukama, dok razgovara sa dr. Bejtovićem, sve do momenta kada majka uvodi dijete u salu.
Doktorice koje su obavljale operaciju, u kesama nalik na one za poklone donose opremu za operaciju… Bejtović, koji nije učestvovao u operaciji bio je prisutan sve vrijeme dok je anesteziolog uvodio dijete u anesteziju i razgovarao s njim, i tek nakon nekih 10-ak minuta je izašao.

Sam anesteziolog, kao i njegova asistentica Nermina Kadić, više puta su ulazili i izlazili iz ordinacije, a on je u jednom trenutku bio odsutan čak 12 minuta.
To se poklapa i sa ranijim svjedočenjem Nermine Kadić koja je pred Sudom govorila kako je u jednom trenutku dr. Rožajac išao da nešto donese iz auta. Ona je tada rekla i da su prilikom vraćanja u salu samo dezinfikovali ruke.

Ono što je, čini se ključno, a što se može vidjeti na snimcima, je da do prekida operacije nije došlo jednom, nego dva puta.  Naime, prvi prekid operacije bio je, kako se vidi na kamerama u 13.07 sati (12.07 u realnom vremenu), kada se vidi da nešto “blinka” na monitoru i tada se doktorice udaljavaju od djeteta, a anesteziolog i asistentica, gledaju nešto, provjeravaju… taj prekid traje oko šest minuta, nakon čega se nastavlja operacija.

Šta se u tim momentima dešavalo i u kakvom stanju je dijete, gledaocu snimka nije moguće zaključiti, a također na snimcima videonadzora nema tona, tako da nije najjasnije šta se dešava.

Do ponovnog prekida operacije dolazi u 13.29 sati na snimku (12.29 u realnom vremenu), kada anesteziolog i sestra drugi put prilaze, gledaju i provjeravaju dijete, potom se opet nastavlja operacija da bi se u 13.36 već na snimku primijetila panika prisutnih. Jedna od doktorica skida, gotovo trga uniformu sa sebe, dok se druga hvata za glavu.