SLUČAJ “REVOLVERAŠ KAMBER” Tužiteljica Područnog tužilaštva Sanski Most Sadeta Muhić ovaj predmet devet mjeseci nakon prijave drži u ladici u fazi prijave !!?

tuzilastvo
Asim Kamber je prije skoro 9 mjeseci, tačnije 20.maja 2019.godine u glavnoj gradskoj ulici u Sanskom Mostu izvadio pištolj na mene, a onda pokušao pobjeći vozilom sa lica mjesta.

Zaustavljen je mojom i kasnijom intervencijom policije, tačnije činjenicom da  je vozilo zbog saobraćaja  moralo stati.

Prema onom što  sam vidio tada, Asim  Kamber je u ruci  držao pištolj kalibra 6,35 mm nepoznate proizvodnje.

Okolnosti ugrožavanja moje sigurnosti već su opisane i poznate pa i “činjenica” da je pištolj u narednih sat i nešto vremena nestao u svojevrsnoj tragikomediji od uviđaja i potpuno nepotrebnog , insceniranog pregleda vozila koji je radila sanska policija.

Nakon skoro  devet mjeseci  čekanja na ishod moje prijave tražio  sam od Tužilaštva Unsko-sanskog kantona informaciju šta se dešava sa njom. Istovremeno,  odgovor, potpuno nezavisno, od Tužilaštva  Unsko-sanskog kanton  tražilo je i Udruženje “BH Novinari”.  Odgovori koje smo dobili su skoro identični.

– Provjerom kroz službene evidencije Područnog tužilaštva Sanski Most Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona,odnosno kroz TCMS bazu utvrđeno je da je dana 21.05.2019.godine Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona zaprimilo od strane podnosioca zahtjeva Dedić Midhata krivičnu prijavu protiv Kamber Asima zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, te da je predmetna prijava zavedena pod poslovnim brojem T 01 1 KT 0005099 19, odnosno da se ista prema mjesnoj nadležnosti vodi u Područnom tužilaštvu Sanski Most. U konkretnom predmetu su  toku provjere navoda prijave. Dakle, predmet se nalazi u fazi prijave- stoji u Rješenju Tužilaštva USK od 27.januara 2020. godine.

Konstatirajmo još jednom- skoro devet mjeseci nakon krivične prijave prijava  je još uvijek u fazi prijave!? 

Predmet je zadužila  tužiteljica Sadeta Muhić, a zbog sumnje  u pristrasnost lokalnih policajaca ( postoje informacije da je u “nestanku” pištolja  učestvovao policajac poznatog identiteta) Izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama nadležnoj  tužiteljici dostavio je Sektor kriminalističke policije Uprave policije MUP USK još 26.avgusta 2019.godine. 

Skoro pola godine od podnošenja ovog Izvještaja tužiteljica Muhić vrši provjeru navoda!?

Ovo  je javni poziv tužiteljici Sadeti Muhić da okonča  ovaj predmet i donese  tužilačku odluku, ukoliko ne misli da je  u redu  da  svoje tužilačke ovlasti u pogledu  rokova  razvuče  do granica  biološkog nestanka prijavitelja krivičnog djela ili Kijameta.

Ujedno i poziv glavnoj tužiteljici Tužilaštva USK da  prekontrolira  rad  Područnog tužilaštva  Sanski Most za koga važi opća (pro)cjena u Sanskom Mostu a i šire da su obje tužiteljice nepodnošljivo pod uticajem “određenih politika”.

Kojih –  “narod zna”.

Podsjećamo,   tužiteljica  Sadeta Muhić donijela je  naredbu o odustajanju istrage protiv Asima Kambera  po prijavi Suada Karagića, ali  joj je glavna tužiteljica poništila pomenutu naredbu. Protiv Vildane Dedić njeno tužilaštvo ima formirani predmet  u vezi  sa primanjem dara, o čemu  smo dobili  službenu potvrdu. Ona je  sankcionirana i od VSTV-a  zbog  kašnjenja u radu na nekoliko predmeta.