Smijenili reisa nakon što je oženio 50 godina mlađu ženu

reis
Između ostalog, on je tokom pandemije virusa korona izazvao priličnu pažnju kada je zatvaranje vjerskih objekata uslovio dodatnom finansijskom pomoći.

 

Dvije trećine Rijaseta Islamske religiozne zajednice (IRC) Sjeverne Makedonije glasalo je za smjenu reisa Sulejmana Redžepija sa položaja velikog muftije, saopštio je gostivarski muftija Šaćir Fetai, navodi agencija MIA. Njegove izjave su u medijima često bile praćene, obzirom na kontroverznost i ponašanje koje je Makedoncima bilo neprihvatljivo.

Fetai je dodao kako će on privremeno vršiti dužnost predsjednika IZ-a, sve dok se ne steknu uslovi za izbor novog poglavara.

Pravi razlog za smjenu reisa, kako pišu regionalni mediji, je taj što se oženio 50 godina mlađom ženom i poklonio joj skupocijeni sat.

Između ostalog, on je tokom pandemije virusa korona izazvao priličnu pažnju kada je zatvaranje vjerskih objekata uslovio dodatnom finansijskom pomoći, te govorio kako će Sjevernu Makedoniju pretvoriti u Bangladeš u smislu širenja koronavirusa.

Stanovništvo Sjeverne Makedonije je posebno naljutio kada je prošle godine rekao da su divlji narod i da nikada neće imati identitet.

Izvor: