Šmit o rukovanju s Dodikom: Bio mu je rođendan, mi se znamo 15 godina

232323
Jednostavno, ja imam određeni uzus ponašanja, kazao je Šmit

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u BiH gostovao je večeras na OBN televiziji kod Zvonka Komšića u emisiji "U fokusu". U moru tema, Šmitt je prokomentirao i fotografiju iz Antalije, kada se rukovao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a. 

- Ja sam iz Evrope. U Evropi opostoje određene forme ponašanja. Ako je nekome rođendan onda mu se čestita. Ja sam mu čestitao rođendan. Ja sam posmatrao podijum bio sam gost. Prethodno sam napravio nekoliko napomena, rekao sam isto tako da je za mene nemoguće da se Dodik distancira od odluke Predsjedništva i to preko ruskog ambasadora kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu, to je totalno promašeno i nije pristojno. Jednostavno, ja imam određeni uzus ponašanja. 

Rusi imaju pogrešnu sliku o mojoj poziciji ali ja sam tu. Ja sam tu da polako otklanjamo probleme. Nisam primijetio da nije prihvatio ispruženu ruku. Mi se znamo 15 godina tada je sa mnom razgovarao, zašto ne bi sada razgovarao sa mnom. I RS nije gospodin Dodik, oni imaju angažiranu opoziciju - prokomentirao je, između ostalog, Kristijan Šmit. 

 

Foto : Screenshot