Smještaj na Jadranu sve skuplji: Cijene veće za 30 posto

Jadran
Smještaj na hrvatskoj obali nije zaobišla inflacija pa su u posljednje tri godine cijene narasle oko 30 posto, a ponegdje čak i dvostruko.

 

Primjerice, studio apartman za dvije osobe u centru Splita 2021. godine koštao je 100 eura, 2022. godine već 150, a ove sezone za njega treba izdvojiti i do 170 eura.

Iznajmljivači su već prošle godine u prosjeku 15 do 20 posto dizali cijene. Međutim, mi moramo ići više jer moramo nadoknaditi sve troškove koji su nam nametnuti – govori predsjednica Hrvatske udruge porodičnog smještaja Barbara Marković.

Ona je dodala kako misli da će porast cijena biti “nekih 30 posto u odnosu na protekle tri godine”.

Najave za sezonu su dobre, no gosti primjećuju da je smještaj skup. Iako su cijene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti.

Cijene hotelskog smještaja, ovisno od kategoriji, poskupjele su od 15 do 20 posto, a zašto znate i sami. Jednostavno je sve poskupjelo – proizvodi koji se koriste u hotelskim sobama, struja, voda i jednostavno to je bio logičan slijed – kazala je direktorica hotela u Splitu Nevena Čikeš.

Vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić istaknuo je kako kod njega sezona traje od petog mjeseca pa do kraja oktobra.

Sve je popunjeno – ustvrdio je.