Snijeg, mraz i niske temperature nanijeli mnogo štete: Mnogi plodovi stradali

v
Najviše štete na voćkama koje ranije cvjetaju, kao što su trešnja, breskva i kajsija

 

 

Snijeg, mraz te niske temperature zasigurno će nanijeti puno štete na voćnjacima u Bosni i Hercegovini. Proizvođači voća, ali i poljoprivredni stručnjaci jučer su, nakon što se snijeg u većem dijelu BiH otopio, obišli svoje voćnjake, ali nisu mogli procijeniti štete koje je nanijelo nevrijeme, koje se baš i ne očekuje u aprilu.

Teško i riskantno

Raif Čolić iz Gračanice obišao je svoje šljivike koje je zasadio na 220 dunuma, gdje ima 12 hiljada stabala šljive, a koja se, uglavnom, nađe na trpezi evropskih zemalja.

Kaže da su snijeg i mraz već napravili štetu na izbeharalom šljiviku. Kolika će šteta biti, nije mogao procijeniti.

- I ovaj primjer pokazuje kako je teško i riskantno biti poljoprivrednik. Ja sam svoj voćnjak jesenas pripremio za zimu, dao prihranu, izvršio prskanje, orezao ga, ali na snijeg, mraz i minuse nisam računao. Od više sorti šljive, vidi se da je president, koja je prva izbeharala, već formirala mali plod i on bi mogao stradati. Za ostale sorte, ne znam, moram sačekati dvije-tri sedmice pa ću znati na čemu sam - kaže Čolić.

Diplomirani poljoprivredni inžinjer Amela Salihbašić iz Zemljoradničke zadruge „Gračanka“ koja u ovom poslu ima dugogodišnje iskustvo bila je preciznija u procjeni štete u voćnjacima.

Doživjele stres

- Voćke koje inače ranije cvjetaju, kao što su trešnja, breskva i kajsija, dobro će osjetiti snijeg, mraz i niske temperature. Ove voćke su jednostavno doživjele „stres“. Kruška i jabuka cvijet otvaraju kasnije i ukoliko ne bude novih, nepredviđenih padavina, mogle bi roditi. Posebno je interesantno pitanje šljive, prema kojoj je područje sjeverne Bosne poznato. Prema mojim procjenama, štete na ovoj važnoj voćki bi mogle biti oko 30 posto - smatra Salihbašić.