Sofrenovići žive od prodaje mlijeka: Krave nose imena pjevačica

Na dnevnom nivou Sofrenovići dobiju od 750 do 800 litara mlijeka, mada ne od svih muznih krava.

Porodica šezdesetsedmogodišnjeg Nedeljka Sofrenovića iz Obudovca živi od poljoprivrede, odnosno od prodaje mlijeka njihovog stada goveda.

Ono što je zanimljivo u porodici Sofrenovića jeste da svaka krava ima svoje ime koje su davali njihova djeca i unučad. Krave nose imena poznatih estradnih pjevačica kao što su Stoja, Ceca, Indira, Severina.

Nedeljko se plaši da se neko ne naljuti zbog imena, ali ističe da su ona data u dobroj namjeri, jer ih djeca vole i kada maze krave pjevaju im.

On se počeo prvo baviti povrtlarstvom, zatim je hranio bikove, a sada deset godina uzgaja krave. Pet godina drži do 100 grla goveda, od toga 50 muznih krava, nešto junica, a teled ostavljaju za priplod.

“Seljak nije izabran da puno pametuje, nego da radi posao koji je jedan od težih, ali se redovno plaća. Ne znam kako će biti dalje – sada je podnošljivo. Mislim da će neko od ‘podmlatka’ nastaviti ovaj posao. Imamo mehanizaciju, a aplicirali smo kod Ministarstva poljoprivrede za traktor”, kaže Nedeljko.

Na dnevnom nivou Sofrenovići dobiju od 750 do 800 litara mlijeka, mada ne od svih muznih krava. U dva dana dolazi mljekar i dajemo oko 1.600 do 1.700 litara mlijeka, piše Fokus.ba.

“Mjesečna proizvodnja je veća od 20.000 litara mlijeka, a sarađuju sa mljekarima u Dubici, jer je to ozbiljna kuća koja nema problema i redovno plaća”, navodi Nedeljko za Srnu.

Porodica Sofrenović obrađuje 32 hektara zemlje, od čega 25 hektara kukuruza i pet hektara postrnog kukuruza, zatim 100 duluma djeteline, trava, pšenice. Deset hektara uzeo je pod zakup i obezbjeđuje hranu za svoje ljubimce.

“Koliko možemo – radimo sami. Radnika nema. Oni dođu i probaju da rade, ali ubrzo kažu da je to velika obaveza. Problem je što stalno moraš biti uključen u posao, živa je stoka, svašta se dešava kada paziš, a pogotovo ako se ne pazi”, objašanjava Nedeljko.

Sofrenovići broje 11 članova porodice – Nedeljko, supruga, dva sina dvije snaje i petoro unučadi – tri dječaka i dvije djevojčice.

Nedeljkov radni dan počinje u pet ujutro i završava se poslije muže krava u šest ili sedam naveče. Kada nisu kod krava – rade u njivi. Imaju 20 svinja, dvije ovce, kokoši.