Šokantna priznanja hrvatskih graničara: Migrantima iz BiH uzimamo novac, razbijamo mobitele

Šokantna iskustva hrvatski graničari opisali su u pismu i proslijedili hrvatskom pravobranilaštvu.

- Svakodnevno ih vraćamo u BiH bez papira, bez procesuiranja, bez obzira o kome se radilo, žene, djeca, prema svima isto. Nema azila, to ne postoji, samo i ako u iznimnim situacijama kada je nešto medijski popraćeno. Zapovijed načelnika (…) i rukovoditelja i uprave da sve vraćamo bez papira, nema traga, uzeti novce, mobitele razbiti baciti u (…) ili si uzeti i izbjeglice nasilu vratiti u Bosnu - piše u jednom od pisama koji prenosi Novilist.hr.

Ured pučke pravobraniteljice 20. marta primio je pismo od policajaca koji su se potpisali s "nezadovoljni policajci Postaje granične policije". Objavljujući jučer to pismo, ime stanice ured Pučke pravobraniteljice nije naveo, želeći zaštititi "zviždače" od šikaniranja.

Pučka pravobraniteljica je o ovoj uznemirujućoj pritužbi još u martu obavijestila Državno odvjetništvo, a u junu i predsjednika Sabora te predsjednike nadležnih saborskih odbora. Reakcije još nema, prenosi Avaz.

- Kako još nije zaprimila povratne informacije o eventualno poduzetim mjerama na ispitivanju navoda iz pritužbe, jedina preostala institucionalna mogućnost jest obavještavanje javnosti - piše u jučerašnjem saopćenju pučke pravobraniteljice. 

U pismu piše da su policajci na ispomoći iz drugih PU posebno okrutni u postupanju, jer su ljuti što su tu, a tu su kratko pa rade što žele bez kontrole.

- Liče mi na janjičare tuku, otimaju. Ovo je žalosno, ali istinito, a to sve uz blagoslov rukovoditelja iz policijske stanice i uprave. Posebno nas par policajaca žalosti što na sve to nas potiču i to zapovijedaju rukovoditelji koji bi trebali raditi zakonito i to suzbijati i ne dozvoliti takvo ponašanje policajaca - napisali su uznemireni zaposlenici države. 

Sadržaj ove pritužbe potvrđuje i ostale koje pravobraniteljca zaprima vezano za postupanja policije prema migrantima zatečenim u neregularnom prijelazu državne granice ili neposredno nakon njega.

- Te ostale pritužbe također obično govore o ignoriranju traženja međunarodne zaštite i nasilnom postupanju, pa čak i premlaćivanju, otuđivanju novca i ostalih vrijednosti, te vraćanju preko zelene granice bez provođenja ikakvog zakonom predviđenog postupka - upozorava pučka pravobraniteljica.

Kako navode graničari, na dnevnoj bazi ih bude vraćeno 20 do 50.

- Kada ih dovoze iz drugih PU, ljudi su iscrpljeni ponekad i pretučeni i onda ih još mi vozimo tokom noći i prebacujemo nasilu u Bosnu. Svega tu ima pa neki policajci posežu i za oružjem, to je sramno za ovu policiju, tako ju ja nisam zamišljao kad sam išao u školu. Ja sam ih osobno tokom noći vratio više od 1.000, nastojim biti što humaniji, ali imam (…), ako odbijem to raditi, dobit ću otkaz, a od čega ću prehraniti porodicu - piše u pismu.

O policijskoj pritužbi pučka pravobraniteljica obavijestila je Državno odvjetništvo, a u saopćenju sugerira da je to učinila jer – ne vjeruje policiji.