Solak: Terenska NATO-ova vježba će biti nadogradnja naših sposobnosti

Home

Solak: Terenska NATO-ova vježba će biti nadogradnja naših sposobnosti


Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) će sa sedam timova učestvovati u terenskoj NATO-ovoj vježbi upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda „Bosna i Hercegovina 2017“, koja će od 25. do 29. septembra biti održana na području Tuzlanskog kantona.

– Imat ćemo najviše timova od svih ostalih učesnika. Otprilike kapaciteta oko 10 posto ukupno će imati Federalna uprava, dakle oko 130 do 150 ljudi na osam lokacija u samom Kantonu Tuzla – kazao je u razgovoru za Fenu direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Po njegovim riječima, gotovo cijeli Tuzlanski kanton će biti pokriven u samom scenariju.

– Sve one stvari koje smo radili u vrijeme poplava ćemo imati sada kao scenarij – naveo je Solak.

Naglasio je da dolaze uglavnom svi oni timovi koji su bili tu u vrijeme poplava, negdje oko 35 do 40 timova i predstavnika svojih zemalja.

– Prije svega, želimo da budemo dobri domaćini mi u BiH, da ovo bude jedna zajednička vježba, da nešto naučimo, da mi nešto prezentiramo njima šta smo to mi dosad dobro uradili. Mislim da će sve proteći u najboljem redu – kazao je.

Najavio je da će biti vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju zemljotresa, u ruševinama.

– Tu mi učestvujemo sa svojim USAR timom koji će biti osposobljen i opremljen za manuelnu pretragu, za potragu s upotrebom određe tehnike – kamerama, geofonima i s psima za traganje u ruševinama – naveo je.

Kaže da će također biti odgovor u slučaju hemijske-biološke-radiološke kontaminacije, te da će i tu imati svoj tim. Federalna uprava civilne zaštite imat će i svoj tim za prečišćavanje vode, kao i tim za brzi odgovor u slučaju deminerske nesreće, kada se nešto dogodi u minskom polju.

– Imat ćemo odgovor i za slučaj da se pronađe neko eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata, s našim EOD timom – kazao je.

Govoreći o značaju ove vježbe, Solak je istaknuo da NATO već izvjesni period mnogo ulaže u pomoć civilnoj strukturi, „jer vidimo da su klimatske promjene diljem svijeta uzrokovale mnoštvo problema“.

– Svakako će biti ovo jedna nadogradnja svih naših sposobnosti, jer će biti ne samo vježba, bit će i dio obuka, rad s određenom tehnikom, primjena nekih novih saznanja, novih znanja da probamo usvojiti, a i neka naša iskustva koja samo godinama stekli da probamo s kolegama podijeliti – naveo je on.

Smatra da ova vježba ima veliki značaj za BiH, napominjući da je ovo možda jedna od najvećih vježbi NATO-a ovakvog karaktera dosad izvedena.

Podsjetio je da su pripadnici FUCZ-a prošle godine bili na ovakvoj istoj vježbi u Crnoj Gori „koja je bila tri puta manjeg obima, s manjim brojem učesnika i s manje scenarija“.

– Mi smo dovoljno osposobljeni i opremljeni da možemo odgovoriti na ovako zahtjevnu vježbu. Pred nama će biti mnoštvo zadataka i potrudit ćemo se da maksimalno i odgovorno odgovorimo na sve ove izazove – kazao je direktor FUCZ-a.

Podsjetio je da je 15-ak pripadnika FUCZ-a proteklu godinu aktivno učestvovalo na samoj pripremi vježbe.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda „Bosna i Hercegovina 2017“ bit će održana od 25. do 29. septembra na području Tuzlanskog kantona. Cilj vježbe jeste da se poboljša interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Ovu će vježbu zajednički realizirati Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC). Ovo je EADRCC-ova 17. vježba o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Sat, 23/09/2017 - 13:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top