Španija: U regiji Madrid pooštrene restriktivne mjere zbog koronavirusa

madrid
Regionalna Vlada u Madridu donijela je odluku da je nošenje maski za lice obavezno u svim javnim prostorima i ograničila broj koliko se ljudi može okupiti na jednom mjestu, a sve u cilju zaustavljanja nove epidemije koronavirusa.

 

Isabel Diaz Ayuso, predsjednica Vlade regije Madrid objavila je u utorak da na privatnim okupljanjima ne može biti više od deset ljudi. Također, ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni najkasnije u jedan sat ujutru, što je mnogo ranije nego inače u ljetnom periodu u Španiji. Uz to gosti ugostiteljskih objekata će morati dati svoje identifikacione podatke kako bi ušli.

Diaz Ayuso je rekla da će se informativna kampanja fokusirati na mlade ljude koji su uglavnom krivi za širenje koronavirusa kroz društveni život. Kazala je da mladi “u svojim rukama imaju 'alat' da preokrenu trend“.

Madrid je, zajedno sa Katalonijom, jedna od regija koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa u Španiji. Do sada je potvrđeno više od 74.000 slučajeva oboljenja COVID-19, au posljednje dvije sedmice je registrovano njih gotovo 1.900.