Španski ministar zdravstva: Madrid u velikoj opasnosti

korona
Španski ministar zdravstva pozvao je vlasti u Madridu u subotu na pooštravanje restrikcija na žarištima koronavirusa, upozoravajući da su stanovnici glavnog grada i okolne regije u velikoj opasnosti ako ne dođe do pojačanja restrikcija.

 

Madrid je u petak produžio djelimičnu blokadu u nekoliko desetina okruga s visokom stopom zaraze, odbivši preporuke nacionalne vlade za blokadu širom grada dok broj slučajeva i dalje raste u glavnom gradu, javio je Reuters.

''Madrid je u velikoj opasnosti i vrijeme je da se djeluje odlučno'', rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za novinare.

''Postoji ozbiljan rizik za stanovnike, za susjedne regije'', rekao je, pozivajući regionalne vlasti glavnog grada da "zdravlje građana stave na prvo mjesto".

Španski broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao je za 12.272 u 24 sata na 716.481, što je najveći broj zaraženih u zapadnoj Evropi. Više od 31.000 ljudi umrlo je od COVID-19.

Španjolci su imali jednu od najstrožih evropskih blokada od marta do maja, kada nisu smjeli napustiti svoje domove. Ali nakon što su restrikcije potpuno ukinute 21. juna, broj slučajeva je još više porastao.