Specijalni predstavnik WHO u Mostaru: Pandemija koronavirusa bila je šok za cijeli svijet

dsfh

Erwin Cooreman, specijalni predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u našoj zemlji obišao je danas ured Zavoda za javno zdravstvo entiteta FBiH u Mostaru.

Posjetu je iskoristio da održi sastanak sa direktorom Zavoda Sinišom Skočibušićem, na kojem se razgovaralo o pandemiji koronavirusa.  

Osim pandemije, govora je bilo i o prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, hroničnim nezaraznim bolestima, kao i o planiranim aktivnostima Zavoda u budućnosti. 

 - Danas nismo tu samo kako bismo nastavili saradnju, već predajemo i vrijednu IT opremu za javno zdravstvo. Velika je važnost podataka koje ovaj Zavod prikuplja na terenu. Svjetska zdravstvena organizacija nije organizacija donatorskog tipa, ali smo uspjeli obezbijediti opremu koju smo danas stavili na raspolaganje. Želimo naglasiti da je ovu opremu konkretno financirala Vlada Njemačke. Pandemija korona virusa je bila šok za sve u svijetu. Pandemija COVID-a 19 nam je pokazala koliko su svi podaci važni. Zahvaljujući tome planirali smo mjere kojim smo uspijevali ublažiti pandemiju. Nadamo se da se ova oprema neće koristiti samo za praćenje vakcinacije, već i za druge stvari. Nastojimo poboljšati postojeći zdravstveni sistem - kazao je u izjavama za medije Cooreman. 

Izrazio je nadu da se donirana oprema neće koristiti samo za praćenje cijepljenja protiv covid 19, nego da će se koristit i za druge javno zdravstvene potrebe, nadzor na epidemijama i imunizaciju.  Kao takvu možemo iskoristiti trenutnu krizu da je pretvorimo u priliku i ojačamo postojeći kapacitete i zdravstvene sisteme koji će doprinositi u budućem vremenu, zaključio je Cooroman. 

Siniša Skočibušić istakao je da se kriza bez Svjetske zdravstvene organizacije i njihovih usmjeravanja vjerovatno nikada ne bi prevazišla. Posebno su, kako je rekao, važni podaci o broju zaraženih i vakcinisanih. 

- To je važno da imamo pravi smjer kako bismo donosili odluke u budućnosti. Pandemija se stišava. Informatička oprema će primarno biti korištena za cijepljenje, prije svega, za treću dozu, kao i za osnaživanje procesa redovne imunizacije - rekao je Skočibušić, dodavši da će Zavod nastaviti dobru saradnju sa WHO. 

Otkrio je i da je jutros Krizni štab Ministarstva zdravstva entiteta FBiH donio odluku o ublažavanju mjera koje se odnose na suzbijanje pandemije. 

- Peti val je u prolasku. Virus je evoluirao. Kliničke slike su blaže. U bolnicama imamo oko 400 ljudi. To nije malo. Nije još sazrelo vrijeme da se sve ukida, bez obzira što je puno ljudi preboljelo koronu ili se vakcinisalo. Nadamo se da ćemo ipak uspjeti. Mjere će biti definisane od strane Ministarstva zdravstva entiteta FBiH. Ograničenja koja se odnose na skupove će biti reducirana - kazao je Skočibušić.    

Potvrdio je da je oko 250 hiljada vakcina dosad propalo u entitetu FBiH. Poručio je da su netačne priče da su vakcine neučinkovite.  

- Preko 100 računara koje ćemo distribuirati u deset kantona Zavoda će primarno biti korištena da se provodi vakcinacija protiv COVID 19, posebno treća doza, a naravno poslije toga za osnaživanje programa redovne imunizacije  - naveo je direktor Skočibušić.