Špirić: Treba pozdraviti Radončićevu odluku

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da treba pozdraviti odluku predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da prihvati poziv SDA za učešće u formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH ako je namjera da se izađe iz slijepe ulice i što prije bude formirana vlast.

Špirić je rekao da nije ni trebalo gubiti šest mjeseci da bi se to desilo jer partije iz Republike Srpske nisu ničim uslovljavale formiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija, javlja Srna.

"Bilo je bespotrebno optuživati Republiku Srpsku ako se čekalo da dođe do formiranja saveza ili koalicije SBB-a, SDA i DF-a. Ali, u svakom slučaju, ako je to pomak u formiranju vlasti mi to pozdravljamo", naglasio je Špirić

Sjednica Predsjedništva Saveza za bolju budućnost održana je danas u Sarajevu. Kao što je bilo i očekivano, razgovarali su o ponudi Stranke demokratske akcije da uđu u vlast zajedno sa Demokratskom frontom.

"Ovaj trenutak zahtjeva da stavimo interese države i naroda ispred sebičnih i ličnih animoziteta. Sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak", kazala je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Kako je saopćeno nakon prošlosedmične sjednice Predsjedništva SDA, imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regionu i historijski značaj adekvatnog odgovora na te izazove, pozvali su na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u F BiH.