Splitski fratar godinama silovao djecu, ali štiti ga zakon

Split i Hrvatsku potresa pedofilska afera koja, po svemu sudeći, neće dobiti sudski epilog.

Kako piše zagrebački Index.hr, spriltski fratar pedofil iz Samostana svetog Frane neće provesti ni dana u zatvoru, ako je suditi po dosadašnjim informacijama. Iako je 78-godišnjeg crkvenjaka policija uhitila i ispitala, svejedno je pušten na slobodu. Brojne prijave za pedofiliju nastavljaju se gomilati, ali s obzirom na to da je prošlo previše vremena od njihovog počinjenja, sve odlazi u zastaru.  

Nedjela su se dogodila davno, prije dvadesetak godina, kada su oštećenici bili maloljetnici. Zlostavljanja nisu prijavili policiji, nekima ni roditelji ne znaju što im se dogodilo.

Prema posljednjim informacijama, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić znao je za zlostavljanje punih petnaest godina, ali nikakva istraga nije bila pokrenuta, niti je slučaj bio prijavljen civilnim vlastima. 


Nakon što je Crkva fratra suspendirala, Index je doznao kako je razlog suspenzije ležao u optužbama za pedofiliju. Nakon Indexovog otkrića, policija je provela izvide i razgovarala s fratrovim žrtvama. Nakon toga su, prije desetak dana, poslali posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje bi trebalo odlučiti hoće li podignuti optužnicu. 

Zakon kaže da se optužnica ne može podignuti za djela za koja je nastupila zastara.

Kako doznaje Index, za sada su sva djela koja optužuju fratra u zastari. To znači da on neće biti osumnjičen, pa ni optužen. To također znači da neće ni u zatvor. To znači i da će se izvući nekažnjen za godine silovanja djece.

Da se nešto događa u Crkvi svetog Frane doznali smo u odgovoru Nadbiskupije na Indexov upit početkom prošlog mjeseca. Fratra je nadbiskupu prijavio fra Žarko Relota, gvardijan samostana. Unatoč tome što je fra Relota i policijski kapelan, nije našao potrebnim da o tome kaže koje slovo i svojim kolegama u policiji koji su se u istragu uključili tek kada su se o skandalu raspisali mediji, piše Index.