Sprema se pomoć za ublažavanje krize: Šta donose nove korona mjere?

Fadil
Turističkom sektoru, u kojem je bilo najviše otkaza, pada prometa i gubitaka, najmanje 30 miliona maraka


Eksperti Vlade Federacije BiH pripremaju novi set mjera za ekonomsko ublažavanje posljedica koronavirusa koji, kako saznaje „Dnevni avaz“, izvjesno neće biti teži od 100 miliona konvertibilnih maraka, ali će ovaj put, kako se tvrdi, biti fokusiran na najteže pogođene sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvozničkih kompanija, prijevoza i aviosaobraćaja. 

Priprema tzv. korona 2 zakona otežana je zbog loše političke situacije u Federaciji BiH, posebno u odnosima između Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, zbog čega premijer FBiH Fadil Novalić insistira da se mjere donesu preraspodjelom u Vladi FBiH, a bez „izlaska u Parlament Federacije BiH“.
Novalić se boji da će nove mjere biti teško dogovoriti ukoliko se o njima bude debatiralo u Parlamentu, i to tokom izborne kampanje. Međunarodni zvaničnici, ali i javnost, kritizirali su posljednjih sedmica entitetske i državnu vladu sa stavom da su dosadašnje mjere otpora posljedicama pandemije nedovoljne.  

Prema informacijama „Dnevnog avaza“, najspremnije su mjere za podršku turizmu i ugostiteljstvu, gdje bi Vlada FBiH direktno ubrizgala najmanje 30 miliona maraka u sektor u kojem je bilo najviše otkaza, pada prometa i gubitaka.

Pomoć bi trebali dobiti ne samo hoteli, ugostitelji, već i turističke agencije, pa čak i turistički vodiči.

Stručnjaci smatraju da ovaj sektor ima perspektivu, pa bi ta finansijska injekcija imala i dugoročno dobre efekte za budućnost.

Izvor: