Sramne izjave Milorada Dodika: Iznko je glup – Hadžifejzović mu pustio snimak na kojem priznaje genocid u Srebrenici

asd
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik gostovao je kod Senada Hadžifejzovića na FACE televiziji, prenosi PRESS.

Dodik je rekao kako Sarajevu fale Srbi koji su otišli iz glavnog grada BiH, a na šta je Hadžifejzović konstatovao kako iz Sarajeva danas odlaze i Bošnjaci i Hrvati i Srbi zbog stanja u Bosni i Hercegovini.

„Odlaze i iz RS-a, odlaze iz Srbije. To je problem koncepta. Evropa ljudima nudi bolji život nego ovdje, ali to nije ista priča kada su naši ljudi odlazili ranije i mogli da naprave nešto. Sada kada odu rade neke poslove i uvale se u kredite“, rekao je Dodik.

Za privatizaciju u oba bh. entiteta rekao je da bila kriminalna i da je napravila nekoliko tajkuna. Dodik se i ovaj put založio za uzimanje novca od Centralne banke BiH, a što je ranije izazvalo oštre reakcije ekonomskih stručnjaka.

OPET LAŽI O TOME DA JE BiH „SASTAVLJENA OD DVA ENTITETA“
Podvalom je ocijenio priču o „malignom ruskom utjecaju“ poručujući da maligni utjecaj imaju OHR i strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te da on ima svoje mišljenje i o Evropskoj uniji, a i o Rusiji.

„Ja jedino zavisim od izbora u RS-u. Sa Rusijom imam najveći stepen saradnje kao što želim imati i sa EU, a i sa Amerikom“, rekao je Dodik.

Ponovio je Dodik svoju netačnu tvrdnju da je BiH „sastavljena od dva entiteta“ zaboravljajući da u Ustavu BiH jasno piše kako se BiH sastoji od dva entiteta, odnosno dvije administrativno-teritorijalne jedinice koje postoje samo u sastavu države Bosne i Hercegovine.

Hadžifejzović je pitao Dodika zašto Bošnjake zove „Muslimanima“, a on je pitao: „Kako? Bošnjaci“. Istakao je da i njemu smeta kada ga zovu bosanskim Srbinom i da on ne želi nikoga da vrijeđa.

Na pitanje je li Mali Šengen pandan stvaranju srbijanskog svijeta Dodik je odgovorio riječima da je on čuo priču kako se stvara muslimanski svijet.

„Saradnja je neophodna i saradnju treba promovisati. U tom pogledu Šengen treba dati šansu. Ako se to izvitoperi iz toga se može izaći. BiH će doduše teško izaći. Mislim da je loša priča to da namećemo nekakav koncept svijeta“, rekao je Dodik.

Na konstataciju da je Crna Gora građanska država Dodik je odgovorio: „Ma kakva građanska država“. Rekao je da se ne čuje s predsjednikom Crne Gore, ali da smatra kako je Milo Đukanović legitimni predsjednik Republike Crne Gore.

Dodik se ponovo osvrnuo na glavni grad BiH poručujući kako u Sarajevu više nema Srba, a na šta mu je Hadžifejzović rekao da se ne dotiče Banja Luke u kojoj nema Bošnjaka i Hrvata.

Dodika je pitao i kako komentariše da je u Sarajevu načelnik Centra Srđan Mandić (Srbin), premijer KS Mario Nenadić (Hrvat), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Srbin) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Srbin). Također, pitao ga je i kada će Bošnjak biti na nekoj funkciji u Banjoj Luci.

„Nismo Tegeltija i ja iz Sarajeva. Ovdje radimo samo. Kad pobjede na izborima, moguće je. Bilo je u RS-u načelnika koji su bili Bošnjaci. I to ne konvertita nego izvornih Bošnjaka. Ovdje su ti Srbi konvertiti“, rekao je Dodik.  

ŠTA SAD, TI SI NEKAKAV FRAJER?
Za američkog predsjednika Joa Bidena rekao je da on za njega još nije predsjednik Amerik i da će čekati da ga neko proglasi za predsjednika.

„Bošnjaci više prizivaju Amerikance nego što mi prizivamo Ruse. Putin je odličan državnik i svaka mu čast. Bio sam i sa Bidenom, bio sam četiri puta ranije s predsjednikom Amerikom Clintonom“, kazao je Dodik.

Ponovio je Dodik i na FACE televiziji kako SNSD ima 42 načelnika u bh. entitetu RS i tri načelnika u entitetu FBiH.

„Od osam gradova mi smo dobili šest gradonačelnika u RS-u“, rekao je Dodik.

Za visokog predstavnika Valentina Inzka kazao je da „ništa ne zna“ i da je Inzko zaboravio kako Amerikanci više nisu svjetski policajci. Kako kaže, ne vjeruje da će Amerikanci rizikovati da se Bosna i Hercegovina raspadne ukoliko pokušaju intervenisati.

Što se tiče Inzkovog ultimatuma, Dodik je rekao: „Ma, Inzko je glup“. Kazao je i kako on ne može nikome narediti da skine sramnu ploču s nazivom ratnog zločinca Radovana Karadžića i da on nije fizički radnik.

„Imaju nadležni organi koji donose odluku o toj tabli. Kada skinete naziv ulice Alija Izetbegović onda možemo pričati“, kazao je Dodik, a na šta je Hadžifejzović rekao da Alija Izetbegović nema svoju ulicu u Sarajevu.

Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a Hadžifejzović ga je podsjetio šta je govorio o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i da je priznao genocid u Srebrenici. Isječke njegovih ranijih izjava Hadžifejzović je pustio u emisiji i zatražio komentar:

„Ja sam bio izmanipulisan i zato sam imao taj pristup. Šta sad, ti si kao uspješan frajer? Pogriješio sam“, odgovorio je nervozni Dodik.  

Još jedna u nizu sramnih izjava Milorada Dodika bila je i da je „Srebrenica izmišljena“.

„Mi nismo napravili genocid i to nikada nećete čuti od mene“, rekao je Dodik.

Senada Hadžifejzovića pitao je da li je on novinar, „zaj*bant“ ili se „sprda“ s njim.