Srbija: Bolnički kapaciteti skoro popunjeni, britanski soj izaziva ozbiljne probleme

b
Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 566.669 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.039‬ osoba. U bolnicama je više od 6.300 ljudi, a na respiratorima 243 pacijenta.


Na sjednici Kriznog štaba, koja je juče održana, analizirana je trenutna epidemijska situacija. Sve postojeće mjere važe i dalje, a nove mjere odnose se na rad škola i ulazak u Srbiju.

Preporučeno je da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocjenjivanje. Građani Srbije koji žive u inostranstvu ne moraju u karantin ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Bolnički kapaciteti su popunjeni 90 odsto, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da u ovom trenutku ne može biti riječi ni o kakvom popuštanju mjera.

“Nije lako ni za jedan sistem da to izdrži”, rekao je Lončar i dodao da imamo ozbiljan problem sa britanskim sojem koji se mnogo brže širi i njegove koncentracije u vazduhu su mnogo veće, izaziva teže kliničke slike, pa je sve više zaraženih mladih ljudi.

Sa više od pet hiljada novozaraženih koronavirusom svakog dana, zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak. Ljekari i ostalo osoblje ulažu nadljudske napore, istakla je direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević.

Nastavlja se vakcinacija širom zemlje. Vakcinu “Astra-Zeneka” svi zainteresovani građani bez zakazivanja mogu do nedjelje da prime u obe hale Beogradskog sajma.

Vesić: U Beogradu vakcinisano više od 30 odsto punoljetnih građana

U Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 424.085 građana, što iznosi 30,12 odsto punoljetne populacije grada, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao da su revakcinisane 272.293 osobe, odnosno 19,34 odsto punoljetne populacije.

“U populaciji građana između 65 i 74 godine vakcinisano je 59,09 odsto populacije”, rekao je Vesić.

“Nastavljamo sa vakcinacijom. Beograd pobeđuje”, napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.