Srbija: Medijska hajka na glumca Branislava Trifunovića zbog nečeg što nije uradio

Protiv poznatog glumca podnesena je i krivična prijava za nešto što nije uradio.

Sergej Trifunović objavio je na svom Tviter profilu krivičnu prijavu koju je protiv njegovog brata Branislava Trifunovića podnio Predsjednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić zbog "cijepanja zastave Srbije" u predstavi Kokana Mladenovića "Pad".

 

Međutim, cijepanja zastave u predstavi nema.

Naime, "Pad" Kokana Mladenovića bavi se masovnim pogibijama radnika u Srbiji, iz vizure djeteta čiji otac je stradao na gradilištu. 

Kako navodi N1 Srbija, iako je premijeru predstava imala još prošle godine, tabloidima je zasmetala tek nedavno. Tačnije, lično glumac Branislav Trifunović koji je, kako tvrde, na sceni pocijepao srpsku zastavu.

Poslije žute štampe, Trifunović je postao tema i u Skupštini Srbije.

"One spodobe koje cepaju srpsku zastavu, pa to posle pravdaju nekakvom "umetničkom slobodom". Ma nemoj. Umetnička sloboda, jel? Ja zaista ne znam šta je potrebno u ovoj zemlji da tužilaštvo konačno pokrene postupak protiv ovog Trifunovića", rekao je Aleksandar Marković iz SNS.

Šta se uopšte dogodilo na predstavi u Leskovcu, i da li je glumac zaista oskrnavio državni simbol?

"Hvala ti što me je to neko pitao uopšte. Ne, nisam cepao srpsku zastavu, ne u toj predstavi. Devojčica čijeg sam oca igrao, nakon što je lik koji igram poginuo na građevini, u nemogućnosti, jer je ostala sama, oblači se u nešto što jeste srpska zastava i peva neku pesmu, dok pozadi idu imena svih ljudi koji su poginuli", objašnjava Branislav Trifunović za N1.

Povodom čitave situacije oglasio se i režiser Kokan Mladenović na svom FB profilu. 

"U mojoj predstavi "Pad", u kojoj igraju Branislav Trifinović, Nina Nešković i Jelena Blagojević, ne postoji scena u kojoj "Bane cepa zastavu", a koja je ovih dana povod za najgnusnije laži, napade i pozive na linč, počev od tabloida, pa sve do skupštinske govornice. Povod je, dakle, falsifikovan (ali mi znamo da oni falsifikatima odlično barataju), ali se iza njega krije nešto mnogo strašnije - staljinistički lov na izdajnike, neistomišljenike, one koji još uvek imaju muda i glavu u ovoj bezmudoj i obezglavljenoj zemlji. Na napade, koji poprimaju dimenziju lavine, ne reaguje Udruzenje dramskih umetnika, civilno drustvo itd. Sve što nam se događa je, uostalom, cena našeg ćutanja i trpljenja. No, pošto nešto mora da se uradi, ili bar javno kaže, a s'obzirom da sam ja autor scene u kojoj šesnaestogodišnja devojčica, nakon pogibije oca, rašiva drzavnu zastavu i od nje pravi haljinu u kojoj će započeti svoje preživljavanje na estradi, pozivam sve ekstremne nacionaliste, Zavetnike, Levijatance, narodne poslanike, botove, policijske sindikate i ostale zveri iz vođinog zoo-vrta, da se okanu mojih glumaca i obrate se lično meni. Za razliku od Onog Čije Se Ime Ne Izgovara, ja se ne krijem iza kamarile poslušnika. Dobrodošli!" napisao je on.

Podnosilac prijave protiv Trifunovića, Predsjednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić, priznaje da predstavu nije gledao, ali jekrivičnu prijavu svejedno podnio. Dokaze koje ima - članci i izjave.


Demokratska stranka osudila je napade na glumca Branislava Trifunovića, započete sa, kako je ta stranka navela, skupštinske govornice, nastavljene u tabliodima i pretočene u krivičnu prijavu Sindikata zaposlenih policije.

Kako se navodi u saopštenju, DS je ocijenio te napade kao agresivni pokušaj da se „zastraše i degradiraju stvaraoci i slobodoumni građani koji odbijaju diktat i manipulaciju“.

„Organizovano javno laganje o nečemu što se nije dogodilo, uz institucionalnu pomoć i potporu priređuje se u momentu kada se neporecive činjenice probijaju uprkos medijskoj blokadi. Od tajnih susreta do utrošenog novca građana na razgradnju grada“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ti napadi rezultat „potpune zamjene faktičke istine neistinama u čemu je jedino aktuelna vlast dosljedna i istrajna“.

„Svesno se javnim mnjenjem upravlja tako da ono postane ravnodušno i besćutno. Tehnologija pravljenja slučaja primjenjena je i u kreiranju optužnice protiv Trifunovića“, navodi se u saopštenju.