Brnabić: Srbija nije zemlja kojoj se serviraju rješenja

Svaki pokušaj da se Srbija privoli da sjedne za pregovarački sto a da takse ostanu osuđen je na neuspjeh, kaže premijerka Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da ne veruje da će Nemačka u Berlinu izaći sa rešenjem za Kosovo, jer svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja, javljaju Agencije.

"Ne verujem u to, svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da seriviraju rešenja. Dijalog je zaustavljen i neće se nastaviti dok se takse [od 100 odsto koje je Vlada Kosova uvela za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine] ne povuku", rekla je ona novinarima u Beogradu, upitana da prokomentariše pisanje bečkog Der Standarda da je kancelarka Angela Mekel za susret u Berlinu pripremila predlog - specijalni status za sever Kosova.

Premijerka Srbije je odbacila i mogućnost eventualne promene formata dijaloga.

Minimum je da se takse povuku

"Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga, da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksi i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori, ali su nastavljeni neki", navela je Brnabić i poručila da "to neće proći".

Prema njenim rečima, potpuno je jasno da svi treba da pruže podršku stavu da je potrebno ukinuti takse da bi se razgovori nastavili.

"Ako budu postojali pokušaji da bi se Srbija privoli da sedne za sto, a takse ostanu, svaki pokušaj će biti osuđen na neuspeh", kazala je ona i dodala da ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlin idu da čuju šta imaju da im kažu.

"Bili smo jasni da se mora ispuniti minimum minimuma da se takse povuku", rekla je ona i podsetila da je Srbija i početkom aprila ponovo pokazala spremnost da bude konstruktivna time što je potpisan regionalni roaming sporazum, iako Kosovo ne poštuje ni krovni CEFTA sporazum.

Upitana da li bi i predlog Berlina o specijalnom statusu bio uspeh kada Vučić kaže da se od Srbije traži samo priznanje, Brnabić je rekla da ne može da govori o tome i da spekuliše šta je predlog i šta bi bio uspeh.

Sve dalje od kompromisa i dijaloga

Ona je izrazila žaljenje što i dalje ne vidi da je Kosovo srpemno na dijalog i kompromis i podsetila na Platformu kojom su vlasti Kosova "zatvorile svaku priču o kompromisu".

"Ne znam da li će Brisel i Washington nešto promeniti. Sve dalje smo i od kompromisa i nastavka dijaloga", kazala je i dodala da ne može da pretpostavi šta će biti u Berlinu i da li će biti predloga.

Predsednica Vlade Srbije rekla je i da od sastanka u Berlinu ne očekuje mnogo.

"Pozvani smo i otići ćemo da saslušamo šta imaju da nam kažu", kaže Brnabić i dodaje da smatra da domaćini nemaju ambiciju da Srbiji serviraju gotova rešenja.