Srbija obilježava 20 godina od NATO-ovih napada, na svečanost ide i delegacija RS-a

Nizom komemorativnih manifestacija danas će biti obilježena dvije decenije od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, 24. marta 1999. godine.

Dan sjećanja na stradale u napadima bit će obilježen u Nišu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog zbora i građana, prenosi Tanjug. 

Zanimljivo je da će i delegacija Vlade Republike Srpske danas biti u Nišu i prisustvovati navedenoj akademiji.

Na današnji dan, prije tačno 20 godina, nakon niza ponuda međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avijanu u Italiji počeli su polijetati prvi avioni koji su u narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima diljem zemlje, piše Klix.ba.

Konkretan povod za početak bombardiranja bilo je ubistvo 45 kosovskih Albanaca, mještana sela Račak, 15. januara 1999. godine, za koje brojni izvještaji tvrde da su bili civili, nasuprot tvrdnjama tadašnje vlasti SRJ da je riječ o pripadnicima "terorističke bande stradalim u oružanim borbama sa snagama bezbednosti".

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim snagama na svom teritoriju i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rješenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. omarta 1999. godine u 19.45 sati počeo vazdušnme udare po naredbi tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Javijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.