Srbija od početka invazije na G*zu Izr*elu poslali velike količine oružja

r

Izveštaj Balkanske istraživačke mreže (BIRN) objavljen u utorak otkriva da je Srbija, nakon napada Hamasa u oktobru prošle godine, izvezla najmanje dvije značajne pošiljke naoružanja u Izrael. Ministarstvo unutarnje i vanjske trgovine Srbije nije odgovorilo na zahtjev za potvrdom ili opovrgavanjem ovih navoda, dok se podaci o izvozu oružja vode pod oznakom “strogo povjerljivo”.

Podaci o izvozu oružja u Izrael često su dostupni novinarima, uključujući informacije o vrsti i količini oružja, kompanijama koje su uključene u izvoz, kao i krajnjim korisnicima naoružanja. Međutim, Ministarstvo unutarnje i vanjske trgovine nije odstupilo od svog uobičajenog postupka dostavljanja ovih informacija, ocjenjuje BIRN.

Ministarstvo navodi da su odlukom propisani podaci o izvozu oružja označeni kao “strogo povjerljivi”, jer bi njihovo dostavljanje učinilo dostupnim informacije koje se mogu smatrati “poslovnom tajnom”.

Izvještaj BIRN-a otkriva da je Jugoimport-SDPR, vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, poslalo najmanje dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas, u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura. Međutim, ostaje nejasno da li je tokom istog perioda izdato još neko odobrenje za izvoz oružja koje još nije realizovano, budući da je Ministarstvo odbilo BIRN-ov zahtjev za pristup informacijama.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da Srbija izvozi sve što može proizvesti u domenu oružja. Ova izjava ukazuje na veliko interesovanje za srpsko naoružanje, što postavlja pitanje o odgovornosti i transparentnosti u vezi s tim izvozom.

Izveštaj BIRN-a poziva na pažljivu analizu i dodatno istraživanje kako bi se bolje razumjela priroda i obim izvoza oružja iz Srbije u Izrael, s obzirom na kompleksnost regionalnih odnosa i geopolitičkih faktora koji mogu uticati na ovakve trgovinske aktivnosti.