Srbija u Moskvi potpisala sporazum s Euroazijskom gospodarskom unijom

Srpska premijerka Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske gospodarske unije (EEU) i njenih država članica Rusije, Kazahstana, Bjelorusije, Armenije i Kirgistana, koji Srbiji otvara pristup tržištu od 183 milijuna ljudi.

Brnabić je nakon potpisivanja rekla novinarima da je taj sporazum "komplementaran europskom putu Beograda".

"Po Sporazumu o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) s EU imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini s međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do ulaska u EU. Tada moramo raskinuti sporazume sa svim trećim zemljama i drugim organizacijama, a do tada imamo pravo i u interesu Srbije je što više ovakvih sporazuma", istaknula je Brnabić.

Srbija će moći izvoziti robu bez plaćanja carine


Potpisivanjem tog dokumenta Srbija će moći izvoziti oko 99 posto proizvoda bez plaćanja carinskih pristojbi, a prema izvješću Radio-televizije Srbije iz Moskve, carina ostaje na izvoz automobila.

Robna razmjena s pet zemalja članica EEU bila je 2018. 3,4 milijarde dolara, izvoz iz Srbije vrijedio je 1,1 milijardu dolara, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 2,3 milijarde, navodi RTS.

Euroazijska gospodarska unija utemeljena je 1. siječnja 2015. na prijedllog ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njezin bruto društveni proizvod je 1,9 milijardi dolara, što je oko 3,2 posto svjetskog BDP-a.

Euroazijsku gospodarsku uniju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, dok Moldavija ima status promatrača - prenosi Index.hr.