Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija žele biti domaćini Evropskog fudbalskog prvenstva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije u Beogradu da su te četiri zemlje donijele odluku da rade na kandidaturi za domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svjetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine.

Vučić je istakao da ta kandidatura iziskuje velike projekte i uređenje infrastrukture i naglasio da je Srbija spremna za taj izazov.

"Iduće godine počinjemo sa gradnjom nacionalnog stadiona, a gradit ćemo i stadione u drugim gradovima. Međutim, to nisu samo stadioni nego ogromna infrastruktura", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da će tri zemlje, kojima će se pridružiti i Grčka, 2021. godine zajednički organizovati i Evropsko prvenstvo za žene u odbojci, podsjetivši da su Srpkinje najbolje na svijetu u tom sportu.

Vučić je rekao da se nada da će do kraja godine biti završen krak Koridora 10 koji će povezati Beograd i Sofiju, kao i da će Beograd uskoro auto-putem biti vezan sa Bukureštom, odnosno sa Atinom i Solunom.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je izrazio zadovoljstvo, jer su današnjem sastanku, gdje je donesena odluka o osnivanju organizacionog odbora za kandidaturu za Evropsko i Svjetsko prvenstvo u fudbalu, prisustvovali i predsjednici fudbalskih saveza i ministri sporta četiri zemlje

"Mi smo napravili tim koji će igrati 'kreativnu utakmicu' i donijeti dobrobit svima", rekao je Cipras i rekao da je na ovaj način poslata simbolična poruka da je Balkan region mira.

On je ocijenio da četiri zemlje imaju odličnu saradnju i da "će kreativna utakmica koju igra kvadriliterala dati neke važne golove".

"Smatramo da bi Balkan trebalo da postane region mira i saradnje, ali to mora da ide kroz izglede za proširenje EU", naglasio je Cipras.

Premijer Rumunije Vjorika Danćilo je istakla da je povezivanje zemalja regiona od ključnog značaja i da je veoma važno da one zemlje koje su članice EU podrže članstvo Srbije i ostalih.

"Mi pružamo podršku Srbiji da zatvori otvorena i da otvore nova poglavlja", rekla je ona.

Danćilova je istakla da smatra da će današnji sastanak imati pozitivan efekat i ubrzati započete projekte.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je rekao da je kvadriliterala format koji nije uperen ni protiv koga, već da je vezan sa EU i sa svima koji žele da rade na velikim projektima.

"Nama je cilj da iskažemo saradnju putem dobre diplomatije i duha tolerancije", rekao je Borisov.

On je naglasio da je posebno važno da se zemlje Balkana moraju držati zajedno u upravljanju procesom migracije, koji, kako je rekao, nije u vrijeme predsjedavanja Austrije riješen na način kakav je očekivao.