Srbijanski epidemiolog Kon: Delta soj će ići preko mladih ljudi

covjek
Član Kriznog štaba Srbije, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su novom Delta varijantom koronavirusa najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je dodao da su simptomi sada nešto blaži.

Istakao je da za smrtnost i dalje ne može tvrditi da je manja, ali je upozorio da kada je zaražavanje veće, veći je i broj teže oboljelih. Prema njegovim riječima, dinamika svega toga postaje beznačajna kada se zna da su vakcine djelotvorne i da su mjere iste.

Kon je podsjetio i da u Srbiji još nije dostignut kolektivni imunitet, prenosi Blic. On je rekao i da je u Beogradu u kategoriji starijih od 65 godina vakcinisano više od 80 posto građana, što je prema njegovim riječima, dovoljno da ovaj soj ne donese probleme kao prethodni.

Objasnio je i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kada su oni i najmanje vakcinisana starosna grupacija u Srbiji, prenio je Tanjug.

"Kada posmatrate kuda će taj virus ići, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomjeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte", rekao je Kon.

FOTO: Pixsell