Srbiji prijete američke sankcije!

Ukoliko ne odustanu od kupovine ruskog oruđa Srbija bi se mogla suočiti sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, ukoliko ne odustane od kupovine ruskog naoružanja!

Ova država objavila je namjeru da od Rusije kupi četiri borbena helikoptera mi-35, te isti broj transportnih helikoptera mi-17.

No, ova vrsta oruđa je na "crnoj listi" SAD i svaka država koja ih kupi naći će se na američkom udaru. 

SAD su prije nekoliko dana sanckionirale jednu kinesku državnu kompaniju i njenog direktora zbog kupovine ruskih vojnih letjelica. Administracija Donalda Trampa (Trump) zaprijetila je da neće oklijevati sa sankcioniranjem svih koji prekrše njene zakone. 

Turska je, naprimjer, sada pred teškim izborom da li da ipak kupi najnoviji ruski raketni sistem S-400 ili ne.

Ukoliko ga kupi, suočit će se s milijardama dolara teškim sankcijama SAD. Ekonomiji ove zemlje, koja je u sve težoj situaciji, takav čin ne bi ni malo pomogao.

Srbija, pak, načelni dogovor s Rusijom o kupovini borbenih i transportnih helikoptera objavila je početkom aprila ove godine. Ova država je i pred odlukom da li da nastavi s aktivnostima za nabavku ruskog raketnog sistema S-300 ili ne, jer bi se i tu mogla suočiti s američkim kaznama. 

U objavama srbijanskih medija, nakon aprilskog dogovora ministara odbrane Aleksandra Vulina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua, isticalo se da su helikopteri najnovije generacije. Mi-35 zovu još i "zračni tenk" zbog snažnog oklopa koji ga čuva. Radi se o letjelici opremljenoj najmodernijim oruđima i motorom koji mu daje brzinu veću od 300 km/h. 

Inače, Srbija u posljednjih nekoliko godina iznimno ulaže u vojsku. Promatrači upozoravaju da je potrošeno već nekoliko milijardi eura na modernizaciju vojske te zemlje, a vlasti najavljuju da će intenzivirati potrošnju.