Srbin otkrio lokaciju grobnice jer to više “nije želio nositi na savjesti”

Home

Srbin otkrio lokaciju grobnice jer to više “nije želio nositi na savjesti”


“Na samo 30 cm smo pronašli tijela. Našli smo dvije lokacije, nevezana jedna do druge. Pretpostavili smo da se radi o 10, 12 posmrtnih ostatka. Znamo sigurno da su ovo žrtve iz 1992. godine sa područja Vlasenice, možda čak i iz logora Sušica”

 

U masovnoj grobnici u Vlasenici do sada je pronađeno 12 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka tokom proteklog rata. Riječ je o primarnoj grobnici sa kompletnim tijelima među kojima su i dvije žene.

O masovnoj grobnici iznad vlaseničkog naselja Tugovo deset godina su kružile različite informacije i više puta bezuspješno su vršena iskopavanja. Zadnje i tačne informacije došle su od čovjeka srpske nacionalnosti koji je kazao da ne želi više to nositi na savjesti, prenosi N1.

“Na samo 30 cm smo pronašli tijela. Našli smo dvije lokacije, nevezana jedna do druge. Pretpostavili smo da se radi o 10, 12 posmrtnih ostatka. Znamo sigurno da su ovo žrtve iz 1992. godine sa područja Vlasenice, možda čak i iz logora Sušica”, kazao je Murat Hurtić, Institut za traženje nestalih osoba BiH

Posmrtni ostaci su kompletni

Među žrtvama su i dvije žene između 40 i 60 godina uz čije kosti su nađene dimije i zlatne naušnice.

“Na licu mjesta sam vidio da postoje oštećenja na lobanjama, grudnom košu, skletu, koje ukazuje da se radi o strijelnim povredama nastalim pucanjem iz ručnog vatrenog oružja”, otkrio je Vedo Tuco, vještak sudske medicine.

Na području Vlasenice do sada je pronađeno više masovnih grobnica. Za zločine u Vlasenici i Sušici do sada su osuđeni Goran Višković, Predrag Bastah i Dragan Nikolić. Početkom godine optužnica je potvrđena i protiv Višnje Aćimović.

 

(Izvor: N1)

 
Tagovi
Objavio: Čet, 14/09/2017 - 22:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top