Srebreničanin Edževit Hasić u Austriji vozi autobus s natpisom “Pravda za Davida”

Edževit Hasić je sa 16 godina iz Srebrenice pobjegao u Austriju. Danas je radnik gradskog prijevoza u Linzu, gdje vozi jedan od najmodernijih autobusa na svijetu, a potaknut nepravdom u slučaju smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića, na displeju svog autobusa napisao je “Pravda za Davida”.

“Na ovu ideju došao sam spontano, slogan “Pravda za Davida” ustvari je simbol za svu djecu i cijelo stanovništvo BiH. Slično sam uradio i u slučaju Dženana Memića, pokušavam koliko mogu iz ove daljine biti uz svoj narod, odnosno sve narode u Bosni i Hercegovini”, kazao je Hasić za Fokus.ba.

Slučajeve Davida Dragičevića i Dženana Memića pomno prati, a komentarisao je i jučerašnje obraćanje Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS-a u Narodnoj skupštini.

“Zar je moguće slušati Lukača kako prijeti obračunom i ubistvom zbog eventualne “čvoke” svom sinu? I narod to prešuti. Tako svačije dijete može sutra nastradati”, rekao je Hasić.

Srebreničanin kaže da je sva omladina u BiH jednako važna i da je treba zaštititi.

“Suština svega je da omladina ili odlazi ili je ubijaju. Ja sam u vrijeme ratnih dešavanja sa 16 godina pobjegao iz Srebrenice, ali nije me pokojni David otjerao. Sad bih se možda sa svojom djecom vratio kući, ali gdje?”, zaključio je Hasić.

David Dragičević, 21-godišnji Banjalučanin, nestao je 18. marta 2018. godine, a šest dana poslije njegovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci.

Policija entiteta RS je ovaj slučaj kvalificirala kao utapanje, dok njegov otac Davor Dragičević tvrdi da je David ubijen, i da zato ima čvrste dokaze