Srednjoškolci JU Medicinske škole Bihać učestvuju u projektu "Ja građanin" sa temom "U svijetu tišine"

SKOLA BIHAC
Učenici IIIE odjeljenja JU Medicinske škole Bihać

 Učenici IIIE odjeljenja JU Medicinske škole Bihać učestvuju u projektu "Ja građanin" pod pokroviteljstvom organizacije CIVITAS sa temom "U svijetu tišine".

"Ovim projektom, želimo skrenuti pažnju na prava gluhonijemih i nagluhih osoba, kao ravnopravnih članova naše zajednice i omogućiti ostvarenje istih. Trudit ćemo se da kroz naš rad osvijestimo društvo i ukažemo na važnost integracije gluhonijemih i nagluhih osoba u našoj okolini. Ovim projektom zahtjevamo da se i gluhonijemoj i nagluhoj skupini stanovnika omoguće jednaka sredstva i olakšice kao i fizičkim invalidima" navode učenici Učenici IIIE odjeljenja JU Medicinske škole Bihać.

Zalažu se za uposlenje gluhonijemih i nagluhih na radna mjesta shodno njihovim mogućnostima uvjetovanim zdravstvenim stanjem, sa platama dostojnim života! Zalažu se za besplatnu ugradnju kohlearnih implantanata djeci koja su rođena gluha ili nagluha, kako bi im život učinili ugodnijim.

"Naše kolege Adnan Omerdić i Mumin Velić dobrovoljno su uzeli učešće u socijalnom eksperimentu, u kojem će sedmicu dana biti gluhonijemi sa čepićima u ušima, te bilježiti svoja iskustva tokom trajanja istog. Također, naše odjeljenje je iskazalo snažnu volju kada je u pitanju učenje znakovnog jezika u cilju mogucnosti sporazumijevanja sa prethodno spomenutom skupinom."

Bez obzira na sve, jedan jezik svi razumijemo. To je jezik čovječnosti. Pružimo ruku razumijevanja jedni drugima pokazujuci ravnopravnost i postujuci razlicitosti. Uvazavajmo i postujmo jedni druge, jer svi smo mi ljudi a malo ko od nas je ČOVJEK.

"Oni ne čuju, a mi ne smijemo biti ti koji ne žele čuti! Podržite nas u našem projektu i zajedno se sa nama izborite za bolja prava i životne uslove za gluhonijeme i nagluhe osobe koje su trenutno izuzetno marginalizirane u našem društvu."

Zapratite ih na zvaničnoj facebok stranici "U svijetu tišine" i na instagram profilu "@_u_svijetu_tisine_".