Općina Bosanska Krupa sredstva od ekoloških naknada ulaže u nabavku cisterne za zbrinjavanje otpadnih voda

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK i ove je godine podijelilo sredstva iz ekoloških naknada.

Sredstva u iznosu od 285 hiljada maraka namijenjenih općinama i gradovima za realizaciju projekata danas su potpisivanjem ugovora između ministra i načelnika i gradonačelnika postala operativna. Bosanska Krupa će svojih 28.251,00 KM usmjeriti u nabavku cisterne za zbrinjavanje otpadnih voda u kanalizacionom sistemu lokalne zajednice.

Na javni poziv Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK za dodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada za 2019. godinu Općina Bosanska Krupa je aplicirala sa projektom „Efikasno upravljanje otpadnim – fekalnim vodama“ koji podrazumijeva nabavku vozila - cisterne za komunalno preduzeće „10. JULI“ vrijedne više od 70 hiljada KM.

„Sredstva od ekoloških naknada uglavnom trošimo na zaštitu životne sredine. Tako će biti i ovaj put. Nabavka cisterne je zaista prioritet jer postojeće vozilo ne može zadovoljiti trenutne potrebe održavanja kanalizacionog sistema, a troškovi iznajmljivanja vozila su ogromni“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Putem javnog poziva od Ministarstva je osigurano 28.251,00 KM, a ostatak neophodnih sredstava osigurat će Općina Bosanska Krupa (11.949,00 KM) i JKP „10. JULI“ (32.340,00 KM).

Nabavka cisterne značit će bolje uslove rada u okviru preduzeća, što je još značajnije unaprijedit će životni standard za 9.325 korisnika, povećati stepen zaštite životne sredine za područje cijele općine. Poboljšat će se protok u postojećem kanalizacionom sistemu dugom 21 km što će doprinijeti smanjenju prijava i žalbi na izlijevanje otpadnih – fekalnih voda na privatnim i javnim površinama.