Sretna porodica, sretno društvo

U jednom hadisu Poslanik, a.s., kaže: „Činite dobro, a izbjegavajte zlo. Kada dođe vrijeme u kojem će biti raširena škrtost i u kojem će ljudi slijediti svoje strasti, prednost davati dunjaluku u odnosu na ahiret i priznavati samo svoje mišljenje, tada pustite druge i okrenite se samo sebi.

Kada se sve ovo pojavi, znači da živite u vremenu kada treba prigrliti sabur. Ti dani su teški kao što je teško držanje žeravice u ruci. Onom ko tada bude činio ono što vi činite danas, dat će se nagrada za pedeset ljudi.“ (Taberani)

U vrijeme smutnje vjernik, umjesto da dodaje ulje na vatru, treba čuvati svoj jezik i činiti dovu ummetu. To je ono što mnogi danas zaboravljaju. U kontekstu toga, porodica je najveća investicija i trebaje pretvoriti u školu, u mekteb u kojem se praktično uči islam i suština čovjekovog postojanja.  Ovdje se pod „školom“ ni u kom slučaju ne misli na hladnu sredinu u kojoj dominiraju pravila, već na edukaciju i odgoj ispunjen ljubavlju. Šta to znači? To znači da roditelji u porodici moraju živjeti islam i odisati njegovom ljepotom, jer djetetu može osigurati teoretsko znanje šaljući ga na razne kurseve islama, ali pravo je pitanje koliko će se to što nauči odraziti na njegov ahlak, zavisi upravo od porodice.

Stoga su ljubav i poštovanje jako bitni segmenti braka i porodičnog života. Kada su supružnici sretni, to se neminovno prenosi i na djecu. Ako je žena zadovoljna svojim mužem, nema sumnje da će se prema njegovoj porodici lijepo ponašati. Također, ako je muž zadovoljan ženom, činit će dovu za njene roditelje.

Ako dijete odrasta u porodoci gdje se otac prema majci odnosi s ljubavlju i majka prema ocu s poštovanjem, dijete će i ljubav i poštovanje naučiti i uzeti iz porodice. Dakle, porodica je institucija u kojoj su isprepleteni ljubav, poštovanje i međusobna briga. Ukoliko nedostaje samo jedno od ovo troje, nastaju problemi u porodičnom životu, kako prenosi akos.ba