Srušio se ruski transportni avion u Africi, navodno pripadao grupi Wagner

.
Ruski transportni avion Ilyushin Il-76 srušio se u subotu poslijepodne u blizini piste zračne luke Gao u afričkoj državi Mali.

To je izvijestio portal za pregled letova Airlive, koji je dodao da bi avion mogao pripadati ruskoj plaćeničkoj grupi Wagner. Uzrok nesreće još nije jasan.

Nesreća se dogodila tokom slijetanja. Avion se navodno srušio, a zatim zapalio. Broj ljudi koji je stradao još nije poznat.

Kad bi se potvrdila nagađanja da je avion pripadao Wagnerovima, to ne bi bio prvi slučaj pada aviona u vlasništvu ove grupe. Krajem augusta iznad ruske Tverske oblasti srušio se avion u kojem je bio njegov šef, oligarh i kritičar Kremlja Jevgenij Prigožin.

Prema nekima, avion je oboren po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ruske vlasti odbacuju te špekulacije i pad opisuju kao nesreću.

Na afričkom kontinentu Rusija već duže vrijeme širi svoj utjecaj i prokremaljsku propagandu. Prema saznanjima CNN-a, Wagnerovci u Afriku uvoze rakete zemlja-zrak kojima podupiru paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala koji se od proljeća bore uz sudansku vojsku.

Osim toga, prema posljednjim vijestima, Ukrajina je također uključena u žestoke borbe u Sudanu.

 

Foto:Twitter