Šta bi BiH trebala staviti na novčanice kada jednog dana uvedemo euro?

sddssdsd
Posljednjih dana u regionu svi govore o dizajnu novčanica koje su Hrvati stavili na kovanice eura i centa. Oni su za svoje kovanice izabrali nekoliko simbola, no vas pitamo šta bi vi voljeli vidjeti na novcu u BiH jednog dana kada uđemo u eurozonu.

Na hrvatskim kovanicama od jedan i dva eura će biti oslikana kuna i geografska karta Hrvatske. Na kovanicama od jedan, dva i pet centi će se naći glagoljica, a na 10, 20 i 50 centi lik Nikole Tesle.

U Bosni i Hercegovini također imamo brojne ličnosti, te kulturno-historijske simbole koje možemo staviti na novčanice, a i kombinacija vjerskih simbola bi reprezentativno predstavila BiH s obzirom na naš izražen multireligijski identitet.

Neki od naših prijedloga su svakako nobelovac Ivo Andrić, koji je rođen u Travniku, a čija se djela usko vezuju za prostor Bosne i Hercegovine. Zatim naš pjesnik Mak Dizdar, te prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanić.

Kada je riječ o historijskim znamenitostima, dobar prijedlog svakako su stećci, Stari Most u Mostaru, most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu ili srednjovjekovna tvrđava Srebrenik.

Za BiH autentična je i muzika pa su tako saz i šargija neizostavni prijedlozi.

Čovječija ribica je endemska vrsta na prostoru Dinarida, a jedan od njenih domova gdje je rasprostranjenija je BiH.