Šta će nam talgo voz kad ljudi odlaze zbog nezaposlenosti?

Prvi promotivni BH talgo voz Sarajevo-Bihać-Sarajevo na željezničku stanicu Bihać će stići u poslijepodnevnim satima 02. jula kada će biti upriličena i konferencija za medije - saopćeno je danas prilikom susreta generalnog direktora JP Željeznice Federacije BIH Enisa Džafića i premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića. 

Kako je istaknuto na sastanku, voz za Sarajevo iz Bihaća saobraćati će svaki dan u 14 sati, a iz Sarajeva u 18 sati.

Ruta kojom će saobraćati talgo voz Bihać-Sarajevo nije nekadašanja unska pruga iako su krajiški političari već godinama skretali pažnju višim nivoima vlasti da je upravo to pravac kojim bi trebalo povezati glavni grad sa Krajinom, iz više razloga. Prvi jer bi se tako Krajina povezala i sa Republikom Hrvatskom a preko nje sa ostatkom Evrope, ali i zbog teretnih vozova koji bi uvozili i izvozili različite robe što bi bilo povoljnije od cestovnog prijevoza, te bi pokrilo troškove prijevoza putnika koji je neisplativ ako ne postoji i teretni prijevoz istovremeno. 

Karta u jednom smjeru će koštati 42,50 KM, a povratna će biti 62 KM. Ako se uzme u obzir komocija i činjenica da osobnim vozilom možete putovati u društvu prijatelja ili porodice kako i kada želite, stajati gdje vi želite i kretati kada god hoćete, te da razlika u cijeni goriva od Bihaća do Sarajeva koju potroši jedno prosječno vozilo, onda je jasno da je ova cijena previsoka i da talgo voz nema perspektivu. 

Ako se tome još doda i činjenica da narod iz Krajine svakodnevno odlazi van granica naše zemlje i da se ne planira vraćati, onda je sasvim jasno da je pokretanje talgo voza čista utopija i jeftini pokušaj da se pokupe politički poene tik pred izbore kako bi se prikazalo javnosti da se realizirao još jedan "historijski projekat" na kojeg se moralo ipak sačekati više od 20 godina.