Šta će se dešavati sa prijemom novih migranata

Kamp Lipa
Svjedoci smo dolaska novih migranata na područje USK, koji uglavnom dolaze sa područja Sarajeva i Tuzle u pokušaju da pređu državnu granicu i stignu na svoje krajnje destinacije u nekoj od europskih zemalja.

Ovo područje je trebalo da bude samo tranzitna ruta, ali se pretvorila u krajnju destinaciju, jer u pokušaju prelaska samo malobrojni uspiju preći državnu granicu.

Svjesni smo da će se prihvatni Centar BIRA u dogledno vrijeme zatvoriti, hotel Sedra već ima popunjene kapacitete, kao i kamp Borići.

Novootvoreni kamp Lipa je već popunio svoje kapacitete i u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi veliki broj migranata koji ne mogu biti prihvaćeni u kamp  i na priliku da budu smješteni čekaju i po nekoliko dana, čime predstavljaju sigurnosni problem samom kampu, jer ima pokušaja ilegalnog ulaska u sam kamp.

Ukoliko ova situacija sa prijemom migranata ubrzo ne bude rješena, oni će svakako pokušati rješiti svoju problematiku u gradskim naseljima i ilegalnim smještajima kao što su to činili i ranije, tako da se opet vraćamo na početak.

Vjerujemo da je ovakvoj situaciji, kada su u pitanju novi dolasci migranata, doprinijelo i ukadanje mjera vezanih za pandemiju koronavirusa.