Šta će sve poskupjeti zbog ruskog napada na Ukrajinu

.
Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu mogla bi još više povećati cijene u trenutku kada inflacija već raste najbrže u posljednjih nekoliko decenija

Ekonomisti se utrkuju u procjeni uticaja napada, koji bi mogao izazvati najveći rat u Evropi od 1945. godine. Malo je vjerovatno da će sukob vratiti svjetsku ekonomiju u recesiju, kažu, ali tržišni nemir, prijetnja sankcijama i potencijalni prekidi u snabdijevanju već podižu veleprodajne cijene energije i nekih poljoprivrednih proizvoda. Kao rezultat toga, potrošači će plaćati više za benzin i hranu.

 

"Inflacija će vjerovatno dostići vrhunac na višim nivoima od onih koje smo predviđali prije samo nekoliko dana", rekao je Ben May, direktor globalnog makro istraživanja u Oxford Economics, piše CNN.

 

Evo šta bi zbog toga moglo poskupjeti širom svijeta.

 

Nafta

 

Globalne cijene nafte skočile su u četvrtak iznad 105 dolara po barelu, dostigavši najviši nivo od 2014. godine. U Sjedinjenim Američkim Državama cijene nafte su se približile 100 dolara po barelu. To će vozačima poskupiti punjenje rezervoara. U Sjedinjenim Američkim Državama, prosječna cijena galona plina porasla je na 3,54 dolara, sa 3,33 dolara prije mjesec dana i 2,66 dolara u ovo doba prošle godine.

 

Bidenova administracija istražuje načine da ublaži rast cijena gasa, iako nije jasno koliko se može učiniti s obzirom na veliku potražnju i ograničenu ponudu.

 

Raste i cijena prirodnog plina koji se koristi za grijanje domova i elektroprivrede. Referentna cijena u Evropi porasla je u četvrtak 29 posto na 114,65 eura (127,80 dolara) po megavat satu, prema podacima Independent Commodity Intelligence Services.

To je ispod historijskog maksimuma postignutog prije Božića, ali će i dalje pogoditi džepove ako cijene ostanu povišene. Bank of America je ranije procijenila da će evropska domaćinstva ove godine platiti 650 eura (724 dolara) više za energiju, čime bi prosječna potrošnja iznosila 1.850 eura (2.061 dolar).

 

Veći troškovi energije će povećati troškove i za kompanije. Gorivo za mlazne avione će poskupjeti za aviokompanije, što bi potencijalno moglo izazvati veće cijene avionskih karata, dok će proizvođači koji koriste mnogo energije, poput proizvođača čelika, biti pritisnuti. To bi moglo zahvatiti cijelu ekonomiju.

 

Hrana

 

Globalne cijene hrane već su bile blizu 10-godišnjeg maksimuma. Sada bi sukob Rusije i Ukrajine mogao pogoršati stvari.

 

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, dok je Ukrajina značajan izvoznik pšenice i kukuruza. Izvoze i biljna ulja. Cijene pšenice su u četvrtak skočile na najviši nivo od 2012. godine. Skočila je i cijena kukuruza. Soja, koja često trguje uporedo sa kukuruzom, također je porasla.

 

Egipat i Turska su najveći kupci ruske pšenice, ali oni neće biti jedini pogođeni ako isporuke kasne ili sankcije ometaju izvoz.

 

"Bez obzira na to gdje tačno idu namirnice, jasno je da ako općenito postoji nestašica u svijetu, onda će cijena rasti", rekla je May.

 

Ukrajina i dalje treba da izveze 15 miliona metričkih tona kukuruza i između 5 i 6 miliona metričkih tona pšenice ove sezone, prema analitičaru robe Rabobanke Michaelu Magdovitzu.

 

Sada se kupci poput Kine okreću Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi popunili prazninu. Ako se borbe budu odugovlačile, ograničene zalihe bi mogle postati još ograničenije.

 

"Ako imate dugotrajan sukob, onda morate pronaći mnogo veći iznos", rekao je Magdovitz.

 

Helima Croft, šef globalne robne strategije u RBC Capital Markets, rekla je da rizik od veće inflacije cijena hrane "izgleda akutan" jer Rusija i Ukrajina zajedno čine 25 posto svjetskog izvoza pšenice, dok samo Ukrajina čini 13 posto izvoza kukuruza.

 

Postoji još jedan potencijalni udarac za poljoprivrednike: Rusija je najveći proizvođač amonijum nitrata, ključne komponente đubriva, dodaje RBC.

 

Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack rekao je u četvrtak da bi evropski potrošači mogli biti izloženiji skoku cijena hrane nego Amerikanci.

 

Metali

 

Cijena metala koji se koristi u širokom spektru potrošačkih proizvoda raste dok investitori gledaju u posljedice invazije i vagaju da li bi sankcije mogle utjecati na zalihe.

 

"Rusija je glavni proizvođač metala, uključujući aluminijum i nikl, a također je i značajan proizvođač bakra. Tržišni izvori vjeruju da bi skoro izvjesnost da će strožije sankcije biti uvedene na trgovinu s Rusijom mogle dodatno smanjiti zalihe na globalnim tržištima koja su već tijesna", kažu analitičari S&P Global Plattsa.

 

Cijene aluminijuma u Londonu su u četvrtak skočile na rekordno visok nivo.

 

Ruski Rusal, koji je ranije bio sankcioniran od SAD-a, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača aluminija. Ako se uvedu nove kazne, to bi moglo dovesti do vrtoglavog skoka cijena.

 

Cijene su već bile povišene jer su topionice u Evropi morale smanjiti proizvodnju zbog rastućih troškova električne energije. Čak i ako Rusal ne bude sankcionisan, najnoviji skok cijena energije mogao bi pogoršati situaciju.