Šta državljanima BiH treba za ulazak u Sloveniju

asd
Bosna i Hercegovina je, prema slovenskim epidemiološkim kriterijima, na zelenoj listi. To znači da na ulazu u Sloveniju putnici moraju da prilože dokaz da su zadnjih pet dana svog putovanja proveli u zelenoj regiji.

Za ulazak u Sloveniju iz zelene regije na granici morate da pokažete dokaz da ste zadnjih pet dana putovanja zaista proveli u zelenoj regiji, piše N1 Slovenija.

Ako ste u zelenoj regiji proveli manje od pet dana, morate da pokažete dokaze o boravku za cijeli period koji ste proveli u inostranstvu.

Ukoliko takav dokaz nemate, za vas će važiti pravila koja važe za putnike koji dolaze iz regija na tamnocrvenoj listi.

Dokazi o “zelenoj regiji”

Kada smo provjeravali koji dokazi o tome da smo bili u zelenoj regiji se prihvataju na granici, preusmjerili su nas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije na centar za informacije o koronavirusu (broj telefona 080 1404).

U centru su nam objasnili da je kao dokaz dovoljan račun iz hotela, kampa, prodavnice, račun za plaćenu taksu ili putarinu ili prijava boravka.

Dodali su i da je potrebno te dokaze pokazati na graničnim prelazima, a potrebno je dokazati boravak u zelenoj regiji samo za zadnjih pet dana, ne za cijeli boravak.

Iako smo nekoliko puta zvali na gore navedeni broj telefona, nismo dobili precizan odgovor na pitanje da li nam je dovoljan račun za samo jedan dan ili moramo da obezbjedimo više dokaza, a rekli su nam i da od službenika na graničnom prelazu zavisi koliko će biti strog kada bude utvrđivao koliko vremena smo proveli u zelenoj regiji.

Originalni članak pročitajte na linku OVDJE.