Šta je Boži Ljubiću zasmetalo u obraćanju Komšića u UN-U

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (nevladine organizacije u vlasništvu Dragana Čovića), uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu zbog izjava Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tokom opće rasprave 74. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih nacija.

Ljubić smatra da Komšić ne samo da nije legitimni Hrvat, već i da u New Yorku nije predstavljao cijelu Bosnu i Hercegovinu. Zasmetalo mu je što je Komšić za govornicom UN-a kazao da “susjedne države destabiliziraju BiH”, prenosi Hayat.ba.

Komšić je u svojoj izjavi iznio navode da susjedne države destabiliziraju BiH. Spomenute izjave nastavak su ustanovljenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu. Nadalje, Komšić je iznio lična mišljenja u razgovoru s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, i njegovim posebnim savjetnikom za sprječavanje genocida Adamom Diengom. Lični stavovi i optužbe Komšića narušili su unutrašnji politički dijalog Bosne i Hercegovine, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Evropi.

HNS BiH snažno osuđuje aktivnosti temeljene na predumišljaju koje za cilj imaju narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, istupe usmjerene protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i aktivnosti usmjerene protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka. HNS BiH u međuvremenu ostaje u potpunosti predan konstruktivnom dijalogu koji će omogućiti iznalaženje rješenja za izazove s kojima smo trenutno suočeni.

U procesu stabilizacije političkih odnosa i rješavanja postojećih izazova, pozivamo međunarodnu zajednicu na nepristranu podršku dijalogu svih bitnih sudionika i političkih dužnosnika Bosne i Hercegovine. HNS čvrsto vjeruje da svi važni domaći i međunarodni akteri mogu doprinijeti ostvarivanju stabilnosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i vladavinom prava. U tom pogledu, slične aktivnosti Komšića, koje na samu Bosnu i Hercegovinu i njezinu koheziju djeluju destabilizacijski, nužno je odbaciti i proglasiti neprihvatljivima u ime dugoročnog mira i prosperiteta Bosne i Hercegovine- piše Ljubić.

On, između ostalog, podsjeća da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, države koja je “sastavljena od tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba u zajednici s ostalima i građanima Bosne i Hercegovine”.

HNS, piše dalje Ljubić, je “najistaknutija krovna organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini” i kao takva skreće generalnom sekretaru pažnju “na zabrinjavajuća kršenja prava i neustavno preglasavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

HNS BiH snažno odbacuje izjave Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iznesene tokom opće rasprave 74. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih nacija. Pristrane izjave Komšića, koje nisu bile usaglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo lično mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini. U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo se sastoji od tri člana (Bošnjak, Hrvat, Srbin), koji se rotiraju na mjesto predsjedavajućeg svakih osam mjeseci i služe kao izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda BiH – Bošnjaka, Hrvata i Srba. Međutim, povodom manjkavog i neustavnog Izbornog zakona, mjesto hrvatskog člana Predsjedništva okupirano je predstavnikom kojeg nije izabralo hrvatsko biračko tijelo, Komšićem. Nadalje, Komšić koristi nelegitimnu poziciju kao platformu za degradiranje konstitutivnih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, najmalobrojnijeg od tri konstitutivna naroda, sistemski provodeći kampanju klevete protiv Hrvata, kao i njihovih legalno i legitimno izabranih predstavnika. Ustav Bosne i Hercegovine uspostavljen je Aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma- piše Ljubić.

Ljubić generalnog sekretara “upozorava” da je Komšić nelegitiman član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te da je član Predsjedništva BiH postao “direktnim nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH, kao i da izmjene Izbornog zakona još nisu donesene”.

Manjkavi zakon dopustio je da Komšića izabere drugi konstitutivni narod Bosne i Hercegovine, brojniji Bošnjaci, umjesto Hrvata Bosne i Hercegovine. On je 7. oktobra 2018. godine osvojio više od 90 posto glasova bošnjačkog biračkog tijela. Naprimjer, prema popisu stanovništva, u općini Bosanska Krupa živi 50 Hrvata, gdje su glavne hrvatske političke stranke osvojile 44 glasa, a Komšić 2.798. Istovremeno, u općinama s hrvatskom većinom Komšić je osvojio je zanemariv broj glasova – navodi Ljubić u svom pismu.

Osim što je Komšića proglasio nelegitimnim Hrvatom, Ljubić je u svom pismu generalnom sekretaru UN-a napisao i da “predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda ne dijele stav HNS-a BiH”, odnosno Bošnjaci.

Reforme koje bi omogućile ponovno uspostavljanje stvarne jednakosti tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i legitimno predstavljanje se sprečavaju, inter alia, Komšićem, budući da bi reforme Izbornog zakona onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudske vlasti, te preglasavanje drugih grupa, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod – ističe Ljubić u svom pismu.