Šta je sve zabranjeno unijeti u Hrvatsku iz BiH

asd
Sve su češći medijski izvještaji o visokim kaznama koje dobivaju građani koji unose mliječne i mesne proizvode

Kao država koja je članica Evropske unije, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij. 

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Evropske unije, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja. No, u posljednje vrijeme na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine su sve rigoroznije kontrole i provjere.

"Krenite spremni na put"
Sve su češći medijski izvještaji o visokim kaznama koje dobivaju građani koji u Hrvatsku preko granice Bosne i Hercegovine unose mliječne i mesne proizvode. Iako je ta zabrana na snazi od 2013. kada je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji, građani su unatoč upozorenjima carinske uprave RH i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i dalje prilično neinformirani.

Na stranici Uprave za indirektno oprezivanje postoji odjeljak nazvan "Krenite spremni na put" sa carinskim pravilima svih susjednih država.

- Građani BiH trebaju se upoznati sa propisima RH odnosno EU i trebaju znati što je to što mogu uvesti u RH kako ne bi imali problem sa carinskom službom RH - rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH za BHRT. 

Šta se sve ne smije unijeti u RH
U Republiku Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Sljedeće vrste hrane se mogu unositi u osobnoj prtljazi: kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ironija u cijeloj ovoj priči je što na temelju posebnih međudržavnih ugovora između EU i "trećih zemalja" u Hrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2kg mesa sa Islanda ili Farskih otoka, dok iz Bosne i Hercegovine ne možete.