Šta je urađeno nakon što je učenik ranio nastavnika i kako će poboljšati sigurnost u školama

.

Nakon pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu, u kojoj je učenik teško ranio nastavnika, nadležni u Tuzlanskom kantonu su počeli raditi na povećanju sigurnosti u obrazovnim ustanovama. Set mjera je već usvojen, a tri se navode kao najznačajnije.

Pucnjava u osnovnoj školi u Lukavcu iz juna ove godine na površinu je izbacila nefunkcionalnost sistema u Tuzlanskom kantonu, a očigledan neadekvatan rad nadležnih rezultirao je situacijom u kojoj je naoružani maloljetni učenik došao u obrazovnu ustanovu ispalivši nekoliko hitaca u pravcu nastavnika.

Nakon toga cjelokupna javnost se digla na noge, a na anomalije u obrazovnom sistemu te nesigurnost koja je vladala u školama, prvenstveno su ukazivali prosvjetni radnici, ali i roditelji učenika.

Inače, nakon pucnjave učenik sa dvogodišnjim devijantnim ponašanjem, izmješten je na tajnu i sigurnu lokaciju. Međutim, to nije rješenje općenitog problema narušene sigurnosti u školama, koju izazivaju učenici, ali i pojedini nastavnici te mu je potrebno sistemski pristupiti, prije svega donošenjem odgovarajućih mjera preventivnog djelovanja.

Da li su usvojene adekvatne mjere?

U tom smjeru krenula je Vlada Tuzlanskog kantona, a između ostalog je formirana posebna grupa koja je provela sveobuhvatnu analizu s ciljem detektovanja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova. Radna grupa je pripremila i set sa 54 mjere, a neke od njih se navode kao najznačajnije.

"U relativno kratkom vremenu stručno tijelo vlade koje je formirano na zahtjev Skupštine TK je odradilo svoj posao i dostavilo nam informaciju o mjerama koje bismo kratkoročno, srednjoročno i dugoročno trebali realizirati, a sve kako bismo podigli na viši nivo sigurnost u školama, ali i obrazovnom sistemu. Dvije mjere su postavljene kao uslov svima nama, a to su fizičko i tehničko osiguranje, odnosno videonadzor. Za videonadzor smo u kapitalnim izdacima već izdvojili više od 300 hiljada KM", kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Kazne za roditelje

Pored video postavljanja video nadzora te uvođenje najprostije rečeno zaštitara u školama, po hitnoj proceduri Skupština TK izmijenila je zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji sada sadržavaju i kaznenu politiku za roditelje čiji se učenici nedolično ponašaju. Naime, zbog nedoličnog poašanja učenika roditelji mogu biti novčano kažnjeni.

"Sankcije već postoje u slučaju da roditelji dijete ne upišu u osnovnu školu. Na istom principu su zamišljene i kazne ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom. O kaznama će odlučivati inspektor za obrazovanje, a one mogu iznositi od 500 do 1.500 KM. Također, nova školska godina bi trebala krenuti sa dodatnim osiguranjem škola u vidu video nadzora te fizičkog osiguranja učenika i zaposlenika. Za fizičko osiguranje sada moramo osigurati novac, rokovi su veoma kratki, ali se nadamo da ćemo u svemu uspjeti", kazao je ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović.

S druge strane, opozicija u Skupštini TK navodi da je informacija formirane radne grupe temeljita i dobro odrađena, međutim, ističu da se veća pažnja trebala posvetiti institucionalnoj zaštiti učenika.

"Djeca, odnosno učenici koji pohađaju školu kao takvi moraju biti zaštićeni od institucije, odnosno resornog ministarstva koje mora uvesti dodatne mjere zaštite učenika. Mislim da u narednom periodu posebnu pažnju moramo posvetiti u smislu kadrovske popune radnih mjesta koja mogu doprinijeti i detektovanju problema te sprečavanju širenja nasilničkog ponašanja učenika u školama", smatra Mirela Memić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK.

Skupština Tuzlanskog kantona zadužila je resorna ministarstva da na svaka dva mjeseca moraju dostavljati izvještaje o svim implementiranim mjerama koje su usvojene.