Šta (ni)je BiH dobila na samitu u Trstu, poruka EU: Nećete s nama, ne damo vam pare!

Home

Šta (ni)je BiH dobila na samitu u Trstu, poruka EU: Nećete s nama, ne damo vam pare!


Bosna i Hercegovina je mogla više nego zadovoljna otići sa samita zapadni Balkan - Evropska unija koji je jučer održan u Trstu.

Najviše projekata

Od ukupno sedam prihvaćenih projekata, našoj državi odobrena su čak četiri. Dva projekta u Makedoniji sufinansirat će EU, kao i projekat u Srbiji. Skoplje i Beograd su se iz Italije vratili s koferima punih para. Sarajevo je opet ostalo praznih šaka. Barem zasad!

Sve je u najboljem slučaju sada na čekanju.

Brisel je (bio) voljan u našu državu u narednom periodu uložiti nekih 500 milona KM. Od tog novca, 92 miliona maraka je donacija Evropske komisije, a nešto malo više od 400 miliona KM su vrlo povoljni krediti Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon što BiH nije potpisala pristupanje Transportnoj zajednici, novom tijelu balkanskih država i EU, tih 92 miliona KM je blokirano.

Obzirom da EIB i EBRD tijesno sarađuju s Briselom, prosto je nevjerovatno da bi ove dvije evropske finansijske institucije ulazile u poslove koje ne podržava EU.

I ne samo da je pod upitnikom ovih 500 miliona KM. Dalje kompliciranje odnosa u BiH, našu državu će samo koštati više i više.

Po sistemu spojenih posuda, izostanak jedne investicijske tranše, vodi k sličnim pojavama i ciklično se širi. EU je, kako je jučer objavila Diplomatska služba (EEAS) Federice Mogherini, u naredne tri godine spremna potrošiti na Balkanu ukupno 7 milijardi eura!

Uz ranije odobrene 4, Unija je za Balkan iznašla dodatnih 3 milijarde eura.

Od tog novca, Unija je do sada na Balkanu izdvojila tek skoro 2 milijarde eura.

agenda

Pola milijarde maraka na čekanju

Na samitu u Trstu jučer se vrlo jasno moglo vidjeti da je Brisel odlučan snažnije investirati i odlučnije biti prisutna na Balkanu.

BiH je to bolno osjetila na svojoj koži. Iako, na prvi pogled, samo pristupanje Transportnoj zajednici nije povezano s daljim investicijama, EU je ipak povezala ove dvije stvari. Poruka je više nego jasna - nećete u naše institucije, nema naših investicija!

Sada je najmanje pola milijarde maraka na čekanju. Sat otkucava i u narednih 15 dana se mora iznaći rješenje. Nogometnim riječnikom kazano, lopta je (OPET!) na našem dijelu terena.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) zasigurno je najnesretniji čovjek danas. On sada mora raditi, što mu nije jača strana.

Tvrde izjave koje daje više odaju paničnost, nego njegovu riješenost da djeluje. Čak i kada bi htio, on tradicionalno ne zna kako.

S druge strane, državni ministar prometa Ismir Jusko (SBB) čini sve da se rješenje nađe i novac ipak ne ode. Jer, i njemu, kao i ostalim predstavnicima BiH u Trstu jasno je poručeno da novac neće dugo čekati i da će, ako se rješenje brzo ne nađe, biti preusmjeren drugim državama regiona.

Kosovo, Albanija i Crna Gora jučer nisu dobili novac EU, a njihovi projekti su poslani, spremni i brzo radovi mogu početi.

Evropska komisija je intenzivno uključena. I u Trstu se jasno mogla vidjeti ljutnja briselskih zvaničnika. Komesar Johannes Hahn, zadužen za proširenje, pokazao je to i na momente upadljivim ignorantskim odnosom prema bh. zvaničnicima. Kako nam je preneseno, u nekoliko navrata on je samo prošao pred njih.

Ipak, Komisija je voljna snažno pomoći da se rješenje nađe, ako treba i uz ignoriranje nenormalnih zahtjeva iz entiteta Republika Srpska!

Diplomatska mašinerija Komisije i EU je u punom pogonu.

Dva projekta na koridoru 5c, mediteranski koridor kod Rudanke, te Luka Brčko su "pod ručnom". Neko će pomisliti da 92 miliona donacija od EU i nije "neka para".

No, taj novac je tek početak. Ako ga odbijemo, s njim odlaze milijarde maraka potencijalnih investicija ne samo iz EU.

U situaciji u kojoj jesmo, svaka je marka više nego bitna!  

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 13/07/2017 - 12:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top