Šta radi politika u pravosuđu i kome (ne)valjaju Sud i Tužilaštvo

Tuzilastvo
Afera "Respiratori" jedna je od nekoliko sličnih scenarija odigranih u Bosni i Hercegovini proteklih godina. Glavne uloge u svim aferama trebali bi igrati Tužilaštvo i Sud. No, u ovoj zemlji - akteri su uglavnom politički lideri.

U ovoj aferi, najglasniji su bili u SDA - od tvrdnji da cijela priča ima elemente državnog udara, a sada i od najavljene tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

"Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal",  naveli su u SDA i zatražili smjenu Gordane Tadić sa mjesta glavne tužiteljice. 

Oči javnosti, čini se više nego ikad ranije uprte su u njih trojicu. Sudbina Fadila, Fikreta i Fahrudina pod krovom afere "Respiratori" bio je najiščekivaniji događaj . No, za sudbine onih koji su u potencijalnim problemima sa zakonom prije nego se pobrinu pravosudni organi, brinu se politički zvaničnici. Kao i nebrojeno puta dosad, ponovo za tri različita tima igraju oni koji ovu zemlju vode decenijama. I evidentno, u sve se razumiju. Lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini ovaj put ponudili su svoje mišljenje o tome kako bi trebao Sud da sudi, a Tužilaštvo da tuži. Nakon što je uhapšen prvi čovjek Federacije, lider SDA Bakir Izetbegović kaže da je "riječ o uroti protiv njegovog naroda".

"Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim... Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne učestvuju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH", rekao je Izetbegović.

A onda replika sa druge strane, iz drugog entiteta. Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da SDA selektivno ocjenjuje poteze Tužilaštva. Kaže - kada tuže Bošnjake - Tužilaštvo ne radi dobro. U svim drugim tužbama - rade svoj posao.

"Kako to nije bio državni udar kada su vođeni razni predmeti protiv Srba, pa na kraju krajeva i protiv mene su bili namješteni razni sudski procesi bez bilo kakvih dokaza? Pa i političari iz reda hrvatskog naroda bilo su predmet raznih sudskih postupaka i svi su ćutali, tada su bošnjačkim političarima valjali i Sud i Tužilaštvo", kazao je  Dodik.

A onda su se uključili i oni treći. Pozdravili su rad i napore praosudnih organa.

"Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom", naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Kada bi se davala zajednička ocjena i Sudu i Tužilaštvu, jasno je, i to bi potrajalo. Jer kako god da jedni tuže, a drugi sude - nekima neće valjati. I tako u krug, godinama. Stoga i ne čudi nepovjerenje bh. javnosti prema pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

"Javno mnijenje je na strani sudija i tužilaca, odnosno na strani njihovog profesionalnog rada, ali je sasvim jasno da političari apsolutno sve kontrolišu u Bosni i Hercegovini, pitanje je da li ijedan tužilac ili sudija ima i hrabrosti i volje i želje da ispravlja krive Drine", rekao je Srđan Puhalo, psiholog i analitičar.

Što se pokazalo i na brojnim drugim aferama, nedovršenim ili duboko smještenim u izgubljenim ladicama. U manje od dvije godine svjedočili smo aferama Potkivanje, Selefije, Diploma... Glavne uloge su igrali brojni domaći i susjedni političari. Rijeki su sankcionisani. Analitičari tvrde - davno smo navikli na nedovršene procese.

"U ovoj zemlji jednostano ne možete se nekažnjeno baviti najkrupnijim kriminalom, ako nemate političku zaštitu. Onog trenutka, 2010. godine kada su blokirani sudski procesi protiv Milorada Dodika, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića za kriminal koji se mjeri stotinama miliona maraka, sahranjeno je nezavisno sudstvo u Bosni i Hercegovini. Svaki pokušaj procesuiranja osumnjičenih za kriminal spriječava se upravno na način na koji Bakir Izetbetović ovih dana pokušava zaštititi Fadila Novalića i svoju suprugu, optužbama da se radi o napadu na Bošnjake", izjavio je  pravnik i analitičar Senad Pećanin.

A i Bošnjaci, Srbi i Hrvati i oni četvrti, dok se politika seli u pravosuđe, vrlo jasno žive u beznađu glede jednakog suđenja za sve i svakoga u ovoj zemlji.