Šta se dešava s vremenom? Najavljene temperature do 30 stepeni

.

Ljetno vrijeme u oktobru podići će temperature do 30 stepeni u dijelovima Francuske nakon sedam kontinuirano blagih uvjeta, najavili su meteorolozi. Jugozapad Francuske mogao bi ovog vikenda zabilježiti temperature od 27 do 30 stepeni, izvijestila je danas meteorološka služba Météo France. Šta se dešava s vremenom?

Temperatura u područjima uz granicu sa Španiji mogla bi se popeti i iznad 30 stepeni.

Topliji zrak s Kanarskih otoka i Pirinejskog poluotoka osigurava temperature u Francuskoj četiri do pet stepena iznad prosjeka za ovo doba godine. Proteklih su dana na brojnim mjestima oboreni temperaturni rekordi.

Toplinski valovi

Toplinski valovi ne samo da postaju sve češći i intenzivniji već se javljaju i ranije i kasnije u godini, kao što je ova sedmica.

I vrijeme u BiH je neuobičajeno za ovaj period godine. Temperature zraka su vrlo visoke, pa se u Hercegovini približavaju 30 stepeni.

I danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni sa maglom i niskom oblacima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 14. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura oko 6, a najviša dnevna temperatura zraka oko 22 stepeni.

U pitanju je fenomen

Prema dugoročnoj prognozi koju je radio Evropski centar za srednjoročnu i dugoročnu prognozu vremena predviđaju se visoke temperature do polovine novembra. Uzrok je pojava La Nine, kao jednog klimatskog poremećaja koji se inače dešava jednom u 10 godina. Međutim, on se već tri godine ponavlja. Fenomen se javlja kada topla zračna masa preko Tihog okeana na neki način pravi blokadu i Evropi donosi toplije vrijeme od uobičajenog.

Meteorolozi predviđaju i da bi zima koja slijedi mogla biti toplija od višegodišnjeg prosjeka.

Ovogodišnji oktobar mogao bi biti jedan od najtoplijih otkako se mjere temperature.