Šta simbolizira palestinska kufija: Više od marame i modnog detalja

.
Palestinska kufija je više od marame, modnog detalja na vratu ili glavi.

 

Kufija je jedan od simbola palestinske kulture i baštine, simbol borbe, otpora, postojanosti i slobode. Svaka šara na marami ima svoju simboliku.

Tu su listovi masline, a maslina predstavlja snagu, izdržljivost i istrajnost. Zatim, ribarska mreža, ova šara predstavlja privrženost palestinskom mornaru i vezi sa Sredozemnim morem.

Prave linije predstavljaju trgovačke rute koje idu kroz Palestinu, simboliziraući dugu historiju trgovaca, putovanja i kulturne razmjene.

– Palestinska kufija je stari palestinski simbol koji se nosi na glavi i simbolizira jako stara značenja koja imaju veze sa morem i lovačkim (ribarskim) mrežama, te trgovačkim putevima od istoka do obale mora te odatle do Evrope i Sjeverne Afrike – priča nam ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura i dodaje:

– Međutim, ovu nacionalnu simboličku dimenziju u političkom smislu je dobila od 1936. godine tokom Velike palestinske revolucije protiv britanskog okupatora koji je obučavao i naoružavao cionističke bande i olakšavao im ulazak u Palestinu, a koje su dolazile iz različitih država zapadne i istočne Evrope.

Pojašnjava, budući da su borci u revoluciji nosili ovu kufiju kao masku, kako ne bi bili prepoznati od britanskog okupatora, svi Palestinci masovnom nacionalnom odlukom, kako bi se zaštitili borci, odlučili su da je nose kako se ne bi razlikovali i prepoznali borci.

– Napominjem, do tada je većina ljudi nosila osmanski fes na glavi, budući da je Palestina, kao što znate, bila dio Osmanskog carstva od 1517. godine pa sve do 1917. godine, kada su britanske snage ušle u Palestinu nakon poraza Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu – ispričao nam je Rezeq Namoura.(faktor.ba)