Šta slijedi nakon skandalozne izjave Milorada Dodika

j
Afera prisluškivanje potresa region. Skandalozna izjava Milorada Dodika pokrenula je brojne opozicionare i nevladine organizacije da podnesu kriviče prijave. No, da li je samo priznanje dovoljan razlog za pokretanje istrage i može li doći do podizanja optužnice u ovom slučaju provjerila je Anđelka Marković.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao je ranije: "Pitaj ove iz SDS-a, ja ih slušam telefonom."

 

Ova izjava izazvala je burne reakcije opozicije u RS. Uslijedili su pozivi na ostavke Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, a zatim i krivične prijave.

 

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da "u svakoj normalnoj zemlji on bi morao da podnese ostavku".

 

"Član Predsjedništva je rekao da sam ja jedan od tih koji se prisluškuju, smatram da sam ja u tom slučaju oštećeno lice", istaknuo je Draško Stanivuković iz PDP i poslanik u NSRS-u.

 

Apelovali su na pravosuđe da radi na ovom slučaju, međutim, izjava sama nije dovoljna za pokretanje strage, stav je advokata Vladimira Cvijanovića. Potrebni su dodatni dokazi, koje bi moglo zatražiti tužilaštvo.

 

Advokat Vladimir Cvijanović, mišljenja je da ovakvo jedno priznanje ne može se prihvatiti apsolutno kao dokaz na osnovu kojeg bi mogli zasnovati optužnicu samostalno.

 

"Moraju biti i dostatni drugi dokazi. Podići optužnicu podrazumjeva da imate dostatnu dokaznu građu, da imate poznate sve elemente a to su način izvršenja djela, mjesto izvršenja djela, vremenski okvir kada je to vršeno, a što svjedocima iz ovakve izjave se apsolutno ne može zaključiti", rekao je Cvijanović.

 

Jedan od prozvanih, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, sve je nazvao političkom igrom i tvrdi kako nema nikakvog prisluškivanja.

 

"Gospodin Dodik ne shvata ozbiljno ove pojedine poslanike i uvijek im baci neku političku lopticu onda se igraju sa tim nekoliko dana, vrte tu lopticu da vide ima li nekih ćoškova i slično", kazao je Lukač.

 

Anja Petrović, portparol PDP-a, smatra da "postoje još neke indicije i sumnje, i eventualni dokazi da je bilo riječi o prisluškivanju, međutim u ovom momentu je još rano da se o tome u javnosti govori".

 

Advokat Cvijanović ističe da je sama izjava vrlo paušalna i da je vrlo upitno iz kojih motiva je izrečena. Analitičarka Tanja Topić mišljenja je da je sve poruka opoziciji.

 

"Cijela ta saga je zapravo bila ilustracija pokazivanja odnosa moći, odnosno nemoći", smatra Topić.

 

Iz Okružnog javnog tužilaštva RS-a po ovom pitanju još se nisu oglašavali. A opozicija odgovore ili barem pozive za službenu izjavu očekuje u narednih sedam dana.

Izvor: