Šta su poslanici napisali o Tegeltiji: Prodaje maglu, ne poštuje NSRS...

Nakon prezentiranja razloga za nepodršku od strane zastupnice NB-a Aide Baručije koja je Tegeltiju ocijenila kao "nekompetentnog i nemoralnog", donosimo pojedinosti o tome šta su zastupnici potencirali na jučerašnjoj sjednici Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH.

Na pitanje Srpskainfo šta je napisao u obrazloženju, poslanik u Predstavničkom domu BiH Branislav Borenović kaže da je Tegeltija bio „potpuno nepripremljen, nije imao odgovor skoro ni na jedno konkretno pitanje i nije pokazao nikakakav programski okvir“.

– Većinom je govorio “ne znam”, “vidjeću”. To je potpuno podređen položaj. Za mene je zabrinjavajuće i skandalozno bilo to što je javno rekao da neće poštovati zaključke Narodne skupštine RS. Mislim da je to zaista poniženje za Srpsku, a radi se o zaključcima koje je on izglasao, jer je još uvijek poslanik u NSRS. Tamo piše da su oni obavezujući i za predstavnike RS u institucijama BiH. Jedino što je konketno rekao, nažalost, jeste da je spreman da poveća stopu PDV, što je udar po džepovima građana i na privredu – kaže Borenović.

Poslanik NB Aida Baručija je glasala protiv jer kaže da je Tegeltija na sjednici „iskazao ogroman nivo neinformisanosti“ o ključnim pitanjima, kao što je sadržaj Programa reformi, zatim nedostatak jasne vizije i pravca djelovanja.

– Gotovo svi odgovori su se svodili na demagogiju i želju da se „proda magla“ prisutnim članovima komisije. Pored toga, gospodin Tegeltija se veže i za afere diplomiranja nekih političkih funkcionera, budući da je bio član ispitnih komisija, a takođe nije rekao istinu da protiv njega nikada nije podignuta optužnica i da nije osuđivan. Zbog svega navedenog nisam dala svoj glas, jer smatram da u ovom slučaju ne postoji ni kompetentnost, niti moralni kredibilitet za obavljanje jedne ovako odgovorne funkcije – kaže Baručija za Srpskainfo.

Poslanik SDP Saša Magazinović je napisao da je Tegeltija izbjegavao bilo kakav stav po pitanju NATO puta BiH.

– Iako je svjestan da je usvajanje Programa reformi u Predsjedništvu BiH bio preduslov za njegovo imenovanje, on je u nekoliko navrata tvrdio da ne zna sadržaj dokumenta, pa čak i da nema želju da sazna šta je u dokumentu. Budući da će Savjet ministara BiH imati značajnu uogu u implemetaciji Programa reformi, za mene je neprihvatljivo da budući predsjedavajući javno demonstrira želju za preuzimanjem funkcije, ali ne i za ključnim sadržajem rada Savjeta ministara BiH zbog čega je i nastao zastoj u formiranju vlasti – naveo je Magazinović.

Tegeltiji zamjera i to što je u obrascu za kandidata, koji je bio dužan da popuni istinito, na pitanja „da li vam je izrečena kazna za krivično djelo i da li je protiv vas potvrđena optužnica“ odgovorio sa – “ne”.

– Odgovarajući na pitanja poslanika, potvrdio je da je da iza sebe ima presudu na kaznu zatvora od 5 mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi – napisao je Magazinović.

Podsjećamo, Tegeltija je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Komisije, potvrdio da je svojevremeno pravosnažno osuđen i da se ta priča poteže svaki put kada treba da bude imenovan na neku funkciju.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da će poštovati sve njene odluke, pa i onu o vojnoj neutralnosti RS.

– Mene pokušavaju optužiti oni koji su pobjegli iz sale NSRS kada su se donosile ključne odluke za RS – kazao je Tegeltija.

Procedura

Dalja zakonska procedura nalaže da Tegetija stupa na dužnost nakon što ga potvrdi Pedstavnički dom, a prema najavama to bi se moglo desiti već početkom narednog mjeseca, mada za to ne postoji zakonski rok. Nakon toga, predsjedavajući ima zakonski rok od 35 dana u kome Predstavničkom domu BiH treba da predloži kandidate za ministre i njihove zamjenika. Oni stupaju na dužnost odmah nakon što dobiju potvrdu Predstavničkog doma.

O izboru Savjeta ministara BiH ne izjašnjava se Dom naroda BiH, ali se izjašnjava u slučaju smjene.

Prema dogovoru partija nove vlasti, iz RS će u novom Savjetu ministara, osim predsjedavajućeg, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglice, te ministar transporta i komunikacija BiH. U ovom trenutku, spekuliše se samo da bi aktuelni šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH Staša Košarac trebalo da zamijeni Mirka Šarovića na mjestu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Hrvatima iz HDZ bi trebalo da pripadne Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH. Na poziciji šefa finansija opet se vidi Vjekoslav Bevanda, a Josip Grubeša bi mogao takođe da ostane ministar pravde.

Kod Bošnjaka je situacija složenija jer u njihovu kvotu treba da uđu SDA, SBB, ali i DF Željka Komšića. Među izvjesnijim kandidatima za ministra odbrane je Sifet Podžić iz DF.

OSLOBOĐENJE PORTAL