Šta turistima nudi Bihać?

.
Svi oni koji nakon obilaska užeg jezgra grada upoznavanja sa legendama i historijom, tišinu i mir traže u okolini Bihaća

Plan za aktivan odmor najlakše kvari kiša. Obilazak ljepota Bihaća uz kišobran se čini težom, ali ne i za Muniru Bišćević. Iz rodnog grada otišla je prije 50-ak godina, a sada mu se vraća iz Norveške kao turista.

 

“Slikam, idem i slikam i nosim sa sobom. Nosim i u srcu i u telefonu. – Čak i kad su ovako kišni dani? – Ništa meni to ne smeta, ima sve svoj šarm”, navela je Bišćević.

Oni sumnjičavi spas od, uglavnom, kratkotrajne proljećnje kiše, mogu potražiti u zatvorenom. Boje i tonovi u izložbenom salonu kantonalnog muzeja razbijaju sivilo. Halide Ejmrić u svoj grad donijela je duh dalekog istoka kroz ručni rad i umjetničku keramiku.

 

“Ovo su male posudice koje se zovu Hagi, a Hagi je jedan grad u Japanu. U vrijeme ratnih dešavanja između Japana i Koreje svi majstori keramike su bili zarobljeni i prebačeni u taj grad. I radili su te male posudice iz kojih i dan danas japanci piju čaj”, rekla je Halida Ejmrić, dizajnerka umjetničke keramike.

 

A iz njih je, kaže nam Halida, moguće piti i kafu. Turisti kojih je Bihać pun predah traže u šoljici “domaćice” dok sabiru utiske prikupljene na kulturnim dešavanjima, aktivnostima na Uni, biciklizmu, planinarenju. Bihać nudi sve vidove odmora, turistima kojih je sve više.

 

“U nekom postotku od 50% to su domaći turisti, dakle naši iz Bosne i Hercegovine, što nekako daje na znanje da Bosanci i Hercegovci svoju priliku za odmor i istraživanje pronalaze u našem gradu, a pored toga ostatak otpada na zemlje regiona, Saudijsku Arabiju, Austriju, Češku, Njemačku, Belgiju”, kazao je Mehmed Mahmutović, iz Turističke zajednice Grada Bihaća .

Za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na prvih pet mjeseci rekordne 2019. godine Nacionalni park Una bilježi povećanje od 30% tako da u stvari se nadam da će se to tako nastaviti i u ovom mjesecu, u sedmom i osmom i naravno do kraja godine”, rekao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

 

Koja bi za Bihać trebala biti nikad bolja – sunce nakon tmurnih oblaka koji su u grad na Uni došli prvo sa mihrantskom krizom, a onda sa pandemijom.