Stacey Abrams prva crnkinja kandidat za guvernera u SAD-u

Demokrati iz Džordžije dali su advokatici iz Atlante Stacey Abrams priliku da postane prva crna guvernerka u američkoj istoriji na stranačkim izborima u utorak navečer koji su završeni dobrim rezultatima za nekoliko žena koje su se kandidovale.

Abrams je ostvarila istorijski rezultat pobjedom na stranačkim izborima koja ju je učinila prvom crnačkom kandidatkinjom i prvom ženom iz jedne od dvije velike američke stranke koja se natječe na izborima za guvernera Džordžije.

Glasači su također birali kandidate za guvernere u Kentakiju, Arkanzasu i Teksasu uoči novembarskih izbora za čelnike saveznih država.

Demokrati su u svakom slučaju bili na putu da nominiraju ženu jer su se Stacey Abrams i Stacey Evans natjecale na stranačkim izborima.

Četrdesetčetvorogodišnja Abrams uspjela je, međutim, u svom pokušaju da postane prva Afroamerikanka koja se natječe za čelništvo nad jednom saveznom državom. Bivša čelnica Generalne skupštine te savezne države ustrajna je u svojim nastojanjima da uzdrma republikansku dominaciju u Džordžiji, ne insistirajući na pristupu starijim bijelim glasačima koji su u proteklim decenijama okrenuli leđa Demokratima, nego širenjem svoje izborne baze privlačenjem mlađih glasača i ljudi drugih rasa osim bijele koji nisu glasali na ranijim izborima, prenosi Associated Press.