Stajići: Ove godine naša je sreća dvostruko veća jer Božić dočekujemo s našim blizancima

Na svim proslavama Božića bila je samo jedna želja - daj Bože da idući proslavljamo sa svojom bebom

Pravoslavci širom svijeta, pa i u istočnoj Hercegovini, s radošću proslavljaju Božić. Ove godine Božić je posebno radostan za porodicu Budimira i Marije Stajić iz Trebinja, jer ga nakon 25 godina braka i 23 godine intenzivne borbe za potomstvo, proslavljaju sa svojim blizancima Nikolom i Snežanom.  

Prema Marijinim riječima, Božić sam po sebi simbolizira sreću rođenja.

- Na svim proslavama Božića prije bila je samo jedna želja - daj Bože da idući proslavljamo sa svojom bebom. To je trajalo 23 godine. I tek ove godine nam se ispunila ta želja, i to ne s jednom bebom, nego s dvije - priča Marija.

Dodaje da je prije Božić proslavljan s porodicom i prijateljima, a ove godine to će biti u njihovom toplom domu s djecom.

- Pripreme za Božić počinju postom. Uoči Božića obilježavamo Badnji dan, kada se na trpezi obavezno nalaze priganice, zatim riba, posne pite… Na Badnji dan sam ove godine s Nikolom u naručju unio badnjak. Na taj dan peče se i veselica - objašnjava Budo.

Mara dodaje da je i Snežana učestvovala u pripremama za Božić u maminom naručju.

- Kao i svih prethodnih godina, pripremila sam cicvaru, koja je tradicionalno jelo naših predaka za Božić, kojom se omrsimo nakon posta. Tu je i pogača u koju se stavlja novčić, koji, prema vjerovanju, donosi novac onome ko ga pronađe, potom supa, sarma i, naravno, veselica - meso s ražnja koje peče Budo. Naši blizanci, iako veoma mali, uključeni su u pripreme tako što tata drži Nikolu u naručju, a ja Snežanu. Iduće godine, ako Bog da zdravlja, i njihovo učešće bit će veće, a zaduženja zahtjevnija - objašnjava Marija.

Podsjetimo, 46-godišnja Marija i 59-godišnji Budimir iz petog pokušaja vantjelesne oplodnje i 23 godine neprekidne borbe za potomstvo dobili su blizance Snežanu i Nikolu. 

Kako su nam rekli, zahvalnost duguju Gradskoj upravi Trebinja i tadašnjem gradonačelniku Luki Petroviću, koji je podržao ideju Udruženja “Bebe” da im se pruži posljednja šansa, kao najstarijem paru, da se u potpunosti finansira vantjelesna oplodnja s više od 10.000 KM na jednoj klinici u Češkim Budejovicama. 

Zatim aktuelnom gradonačeniku Mirku Ćuriću, koji je sve realizirao, te Udruženja porodica s problemom steriliteta “Bebe”, a posebno njenoj predsjednici Snežani Misiti, po kojoj njihova kćerka nosi ime, koja je sve organizirala da bi oni danas bili sretni roditelji. Marijina trudnoća proteka je u najboljem redu, ali zbog povišenog krvnog pritiska, 16 dana prije porođaja prebačena je u Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci, gdje se 5. septembra porodila carskim rezom. Mara nam je ispričala da je blizance prije nje vidio sretni tata, jer ih ona zbog operacije nije mogla da vidjeti prvog dana po rođenju.

Izvor: