Stanivuković od Šeranića traži objašnjenje cijene respiratora

skupstina
Ko je uzeo 11 miliona od nabavke respiratora tokom pandemije korona virusa, pitao je zastupnik Draško Stanivuković.

Tokom sjednice Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS) koja traje u Banjoj Luci, zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković tražio je od entitetskog ministra zdravstva Alena Šeranića da objasni zbog čega je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a za 50 medicinskih respiratora platio 15,1 milion KM (7,6 milina eura) kada je uvozna cijena iznosila 4 miliona KM (2 miliona eura).

"Ko je uzeo 11 miliona?", pitao je Stanivuković.

Minister Šeranić je rekao da on ne zna tačno ulazne cijene respiratora, dodajući da on i nema obavezu to znati.

Tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa entitetske vlasti u Bosni i Hercegovini su izdvojile milionska sredstva za nabavku medicinske opreme, no mediji su vrlo brzo upozorili ne brojne nepravilnosti tokom nabavke te opreme, uključujući nezakonit odabir dobavljača, kao i cijene koje su od tržišnih uvećane nekoliko puta.

Državno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trenutno provodi istragu o nabavci stotinu respiratora u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH, zbog čega su bili uhapšeni federalni premijer Fadil Novalić i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak .

Stanivuković je tokom rasprave u NSRS rekao da nije zadovoljan odgovorom ministra Šeranića, te najavio da će mu pitanje o respiratorima postaviti i na narednoj sjednici entitetskog parlamenta.

Smjena predsjednika entitetskog parlamenta

Na današnjoj sjednica NSRS-a zastupnici su trebali raspravljati i o smjeni predsjednika entitetskog parlamenta Nedeljka Čubrilovića, ali taj prijedlog nije uvršten na dnevni red.

Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) smatraju da je Čubrilović zloupotrijebio položaj tokom vanrednog stanja te sudjelovao u donošenju odluka i uredbi kojim se derogira rad entitetskog parlamenta.