Stanivuković podržava Izborni zakon RS-a i brani Dodika od sudskog procesa

r
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, iznio je danas svoje stavove o nametnutim izmjenama Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U svom komentaru, Stanivuković se posebno osvrnuo na sudski proces koji je pokrenut protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Stanivuković je istakao da je bitno da se političari izaberu putem fer i korektnih izbora, te da ako se usvoje određene odluke, političarima treba pružiti mogućnost da odgovaraju pred zakonom. Izražavajući svoj stav o situaciji, naglasio je paradoks i političku nelogičnost u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Dodao je da možda podržava ono što je Schmidt nametnuo, ali uz uvjet da to bude doneseno od strane domaćih vlasti, a ne nametnuto izvana. Stanivuković je istakao da nametanje rješenja izvana smanjuje suverenitet zemlje, te da političari koji su odgovorni za donošenje fer i poštenih izbora ne čine ništa po tom pitanju.

Izrazio je podršku maksimalnoj autonomiji RS-a, naglašavajući da bi se trebalo donijeti Izborni zakon Republike Srpske kako bi se očuvala autonomija entiteta.

Na kraju, Stanivuković je najavio da će podržati prijedlog Izbornog zakona RS-a koji će biti predložen od strane stranaka na nivou RS-a. Istakao je da Ustav i zakon entitetu daju nadležnost za donošenje ovakvih odluka te postavio pitanje zašto bi RS trebala prepustiti donošenje Izbornog zakona nekome drugome.

 

Foto : Arhiva